A tavaly indult, új uniós ciklus forrásainak a 60 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítja a kormány, amelynek kezdeményezettjei a kis- és középvállalkozások, így a családi vállalkozások is.

Erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára beszélt péntek délután Sopronban a családi vállalkozások találkozóján.

A szakmai fórumot a Sopron és Vidéke Ipartestület kezdeményezte, hogy a családi vállalkozásokat középpontba állítsa. Károlyi Gyula elnök kiemelte:, hogy az osztrák határ közelsége és elszívó hatása miatt nehéz ugyan a helyzete ezeknek a vállalkozásoknak, de örökségét a következő generáció nem fogja itt hagyni.

Rétvári Bence elmondta, hogy Magyarországon a GDP-nek az 50-60 százalékát, a foglalkoztatottsági szintnek pedig a felét a családi vállalkozások adják. Fontos, hogy a kormányzat a családok gazdasági összetartó erejét is támogassa. Erősíteni kell azokat, akik hosszú távon gondolkodnak abban, hogy a magyar nemzeti össztermékhez hozzájáruljanak, akik leginkább odafigyelnek a minőségre, hiszen a saját nevüket adják a portékájukhoz.

Firtl Mátyás (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy „A város iparosodása az elmúlt időszakokban szerény volt, a mostanra kialakult helyzet a már itt lévő iparosoknak és vállalkozásoknak köszönhető.”

Az Emmi államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly, az idén és jövőre is írnak ki pályázatokat, amelyeket a kis- és közép-, sőt még a mikro-, tehát a 10 fő alatti vállalkozások is igénybe vehetnek, ide értve a családi vállalkozásokat is. Majd részletezte, hogy ezek a pályázatok a vállalkozásindítástól a fejlesztésig sokféle területet érintenek, és zömmel vissza nem térítendő támogatások.

Hozzátette, hogy a családi vállalkozások segítik a gazdaság stabilizálását, élénkítik a vállalkozási szemléletet, és tisztább belső viszonyokkal bírnak, telephelyeikhez pedig jobban ragaszkodnak.

(forrás: kormany.hu, MTI)