A Campus Mundi Program keretében 2021-ig 9,2 milliárd forintot fordítanak egyebek között a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevének erősítésére és a külföldi hallgatók létszámának emelésére.

Erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára számolt be egy írásbeli kérdésre.

Az államtitkár a független Oláh Lajos kérdésére az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette, hogy az ösztöndíj formájában támogatott, kifelé irányuló mobilitás mellett segítenék a magyar felsőoktatás „nemzetköziesítését”. Ennek részeként támogatják a magyar és külföldi oktatási kiállításokon, állásbörzéken, szakmai rendezvényeken való egységes megjelenést, kiadványok elkészítését, terjesztését, a mobilitás és „nemzetköziesítés” kapcsán szükséges adatbázisok összehangolását, fejlesztését, és működtetését. Segítik továbbá kutatások, képzések folytatását a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevének erősítése és a külföldi hallgatók létszámának emelése érdekében.

Jelezte, hogy jelenleg az önköltséges külföldi hallgató száma a teljes hallgatói létszám 5,53 százaléka.

Kifejtette, hogy a Magyarországon önköltséges képzésen tanuló külföldi hallgatók száma a legfrissebb 2015. október 15-i statisztika alapján összesen 16 350, a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjjal itt tanuló külföldi hallgatókkal együtt összesen 17 581, de utóbbiak nem tekinthetők (önköltséges) hallgatónak, mert a képzés önköltségének az összegét a magyar állam költségvetése biztosítja.

Közölte, hogy amennyiben a költségtérítéses és önköltséges hallgatókat összeadják, úgy ez az összlétszám: 24 885 (SH ösztöndíjjal itt tanuló külföldi hallgatókkal együtt összesen: 26 155.). Kitért arra is, hogy a 2012-ben indított és uniós társfinanszírozással megvalósított Campus Hungary Program a hallgatói mobilitás ösztönzésén túl jelentős eredményeket ért el a magyar felsőoktatás jelenlétének növelésében a nemzetközi felsőoktatási térben.

(forrás: kormany.hu, MTI)