A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 115 milliárd forintos, országos hitelprogramjában több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg, melynek keretében várhatóan októbertől nulla százalékos kamattal kínálnak hitelt akár 20 éves futamidőre is.

Ezt a pénzintézet közölte pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik a hitelt, családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként legfeljebb 7 millió forint igényelhető. Egyebek mellett a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére igényelhető a hitel.

Az MFB Pontok hálózatán keresztül országszerte több száz pénzintézeti fiókban minimum 10 százalék saját forrás mellett, legfeljebb 20 éves futamidőre, nulla százalékos ügyleti kamattal lesz elérhető a kölcsön.

Az MFB hangsúlyozta, hogy iyen kedvező hitelfelvételre még nem volt lehetőség Magyarországon a lakosság számára lakóházak energetikai korszerűsítéséhez. A közlemény kitért arra is, hogy a 115 milliárd forintból 105,2 milliárd forint az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-8) visszatérítendő pénzügyi forrás terhére, 9,41 milliárd forint a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5) visszatérítendő pénzügyi forrás terhére számolható el. A program 20 milliárd forinttal bővíthető, amit a VEKOP uniós forrás kimerülése esetén az MFB saját forrásból, állami kamattámogatással biztosít.

A pénzintézet szerint a 1960-as években vidéken épült, úgynevezett kockaházak tulajdonosai lehetnek a program fő célcsoportja, ezen családi házak 60 százaléka építésük óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. Ebben a körben a legmagasabb az energia-megtakarítási potenciál, mivel itt a rezsiköltségek a legmagasabbak – vélekedett az MFB.