Az ökológiai gazdálkodás támogatására minden eddiginél többet, a korábbi keret csaknem háromszorosát, mintegy 60 milliárd forintot fordíthat Magyarország.

Erről a Magyar Idők hétfői számában számolt be.

Azt írta a lap a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárságának tájékoztatására hivatkozva, hogy a támogatást jóval egyszerűbb feltételek mellett tudják igénybe venni a gazdák,  elegendő lesz az uniós ökológiai rendelet követelményeit betartaniuk a jövőben.

Nőttek a támogatási összegek minden művelési ág esetében, és akár másfélszeresére is emelkedhet a kertészetek egy hektárra jutó támogatása.

Közölte a lappal Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, hogy az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és az ökológiai gazdálkodás támogatása sokkal élesebben kettéválik a most induló költségvetési időszakban, és míg környezetkímélő gazdálkodási formák támogatása az AKG célja, ennél jóval több az ökológiai gazdálkodás célja, és így jóval szigorúbbak a vállalt kötelezettségek is.

A helyettes államtitkár közölte, hogy az előírások között nem válogathatnak a biogazdák, be kell tartaniuk az uniós ökorendeletek valamennyi előírását, ugyanis az a cél,, hogy a fogyasztó asztalára Európában mindenütt azonos körülmények között termelt, különleges minőségű, ellenőrzött biotermék kerüljön.

A lap emlékeztetett, hogy 2016. január 1-jével indul mindkét program, de már ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák a pályázati feltételeket, így a felkészülésre is lesz idő.

(forrás: MTI)