Döntés született a 2015. év második felében kiírt, – a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, kutatására, népszerűsítésére, megőrzésének és gondozásának támogatására beérkezett pályázatokról.

Erről V. Németh Zsolt agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár számolt be szerdán, Budapesten megtartott sajtótájékoztatón.

Ismertette az elmúlt év végén kiírt hungarikum pályázat eredményeit. A 180 millió forintos pályázat támogatási összegét két célterületen használhatják fel a nyertes pályázók. Az első célterületen meghirdetett 170 milliós összegre magyarországi önkormányzatok határon túli, magyarok lakta településekkel együttműködésben pályázhattak, amely az értékgyűjtés elősegítése érdekében tapasztalatátadásra, külhoni értéktárak létrehozására, működtetésére, a nemzeti értékek népszerűsítésére, rendezvények megvalósítására nyújt lehetőséget. A második célterületen 10 millió forint állt rendelkezésre, amellyel hagyományos népi mesterségek, kihalófélben lévő szakmák továbbörökítését kívánják támogatni.

Elmondta, hogy a rendelkezésre álló forrás figyelembevételével beérkezett 115 pályázat közül összesen 68 pályázat bizonyult támogathatónak, az I. támogatási cél tekintetében 64, míg a II. támogatási cél esetében pedig 4 nyertes pályázó bizonyult sikeresnek.

Úgy vélekedett, várhatóan az idén tavasszal újabb hungarikum pályázat kiírására kerül sor, amely pályázati támogatás meghaladja a jelenlegi összegét, várhatóan mintegy 250 millió forintot tesz majd ki, azzal a céllal, hogy az iskolásokat is bevonja az értékgyűjtés folyamatába.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy lendületvétel éve volt a 2015-ös esztendő a hungarikumok ügyét illetően. A hungarikum törvény tavalyi módosítása egyértelmű szabályozást tesz lehetővé a nemzeti értékek gyűjtését, a javaslatok beadását illetően. A tavalyi év végére sikerült a Magyarországon már sikeres hungarikum mozgalmat Kárpát-medencei szintre emelni. A hungarikum pályázatnak köszönhetően elindult a határon túli értékgyűjtő mozgalom szerveződése, sorra jöttek létre nemzetrész értéktárak. A Horvátországi Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság, a Felvidéki Értéktár Bizottság, Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság, a Muravidéki Magyar Értéktár megalakulását követően nemrégiben létrejött a Vajdasági Magyar Értéktár.

Beszámolt arról is, hogy a Hungarikumok Gyűjteménye 2015-ben összesen 13 elemmel bővült, 42-ről 55-re nőtt az abban található értékek száma. A kiemelkedő nemzeti értéket tartalmazó Magyar Értéktár elemeinek száma 107-ről 127-re nőtt, mindösszesen 20 értékkel bővült. Elmondása szerint, ugyanakkor nem cél a Hungarikumok Gyűjteményének mindenáron való felduzzasztása, a kívánatos az, hogy minél több javaslat érkezzen alulról – települési, megyei értéktárakból – a Hungarikum Bizottság elé.

Elmondta, hogy I. támogatási célra benyújtott és támogathatónak ítélt pályázat alapján várhatóan 72 külhoni települési értéktár fog megalakulni, melynek 45%-a  Erdélyben, 23%-a Felvidéken, 18%-a Vajdaságban, 7%-a Kárpátalján, 4 %-a Muravidéken, 1,5 %-a pedig az Őrvidéken működik majd.

A pályázat részletes eredménye a Herman Ottó Intézet weblapján: http://www.hoi.hu/  és a www.hungarikum.hu honlapon érhető el.

(forrás: kormany.hu, Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)