A kormány a korábbi támogatási összeget többszörösére növelve mintegy 4 milliárd forinttal támogatja 2016-tól a Nemzeti Tehetség Programot.

Erről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár számolt be Kecskeméten  a programot népszerűsítő roadshow első állomásán. Az eseményt Kecskemét után további hat városban rendezik meg.

Elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program keretében a kormányzat 2,8 milliárd forint támogatást biztosít, amely további több mint egymilliárd forint fejlesztési forrással kiegészül.
Hangsúlyozta, hogy arról szól a a program, hogy egészen fiatal korban megtalálják a tehetségeket, felkarolják őket és hosszú távon sem engedik el a kezüket. A családokat is támogatják, hiszen egy tehetséges gyermek óriási lehetőség, egy óriási kincs, ugyanakkor egy kedves tehertétel a család számára.

A sajtótájékoztatón bemutatták a program védnökeit, Csemer Boglárka énekest, Erdei Zsolt ökölvívót és Rátai Dánielt, a Leonar3Do feltalálóját. Bemutatkozott továbbá három kimagasló, a program ösztöndíját már elnyert tehetség is, Bényei Éve Bernadett biológus, agykutató, Pirisi Máté népzenész, és a sokkozó Gladura Benjamin, akivel Novák Katalin lejátszott egy rövid partit.
A Nemzeti Tehetség Program honlapján az olvasható, alapvető cél a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A program elfogadásával az Országgyűlés 2008 és 2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére.

A meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és a felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban részt vevők széles köre nyújthat be támogatási igényt, többek között köznevelési intézmények, felsőoktatási intézmények, illetve azok karai, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, tehetségsegítő tanácsok. 2011 és 2014 között a 3,940 milliárd forint pályázati keretösszegekből összesen 2884 pályázat részesült támogatásban.

(forrás. kormany.hu, MTI)