Nem lesz mégegy olyan költségvetési ciklus, amelyben a kohéziós tagállamokba a mostanihoz hasonló mennyiségű uniós forrás érkezik, az Európai Uniót feszítő politikai konfliktusok miatt.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor az M1 aktuális csatornán vasárnap este arról beszélt, hogy nem lesz mégy egy olyan költségvetési ciklus az Európai Uniót feszítő politikai konfliktusok miatt, amelyben a kohéziós tagállamokba a mostanihoz hasonló mennyiségű uniós forrás érkezik, ezért ezeket az összegeket hatékonyan kell felhasználni .

Megjegyezte, hogy ha az uniós források nem is fognak eltűnni, a mértékük biztos, hogy csökkenni fog. A jövőben például a vissza nem térítendő támogatások aránya csökkenni fog a visszatérítendők javára a hatékonyabb felhasználás érdekében. Ugyanis az utóbbiak garantálják, hogy valóban indokolt fejlesztések jöjjenek létre, amelyek később bevételt jelentenek az államnak is. Azonban 2020-ig az arány nem fordul, addig a vissza nem térítendő támogatások maradnak többségben, de évről évre csökken az arányuk.

(forrás: MTI)