A vidékfejlesztési programban már néhány hektárral bíró gazdálkodóknak is van esélye támogatást nyerni.

A vidékfejlesztési program beruházási támogatásaira 1300 milliárd forint áll rendelkezésre, melyre eredményesen pályázhatnak akár a néhány hektárral rendelkező gazdálkodók is,

Erről a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt számolt be az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Elmondta az Európai Bizottság által hétfőn jóváhagyott programról, hogy a pályázati felhívások kidolgozása és a pályázaton való részvétel is sokkal könnyebb lesz.

Kiemelte, hogy az, hogy Európai Bizottság is elfogadta a kormány célját, óriási eredmény. A program segítségével versenyképesebbé kívánják tenni a mezőgazdaság gerincét adó, kisebb és közepes vállalkozásokat.

Az  agrárgazdaság munkaerő-igényes, így potenciális munkahely-teremtési lehetőséggel bíró területeit kívánja a tárca támogatni, úgy mint az állattenyésztést, a kertészetet (zöldség- és gyümölcstermesztést) és az erdőgazdaságot.

Több mint 200 milliárd forinttal támogatják az ezekhez kapcsolódó feldolgozóipari tevékenységeket. Ez az alapanyag-termeléstől a feldolgozottabb termékek felé-amelyeknél magasabb a hozzáadott érték is-való elmozdulást segíti.

Kis Miklós Zsolt szerint a 2020-ig lehívható 1300 milliárd forint elegendő lesz a legfontosabb ágazati beruházásokra, de jut majd vidékfejlesztési és környezetvédelmi intézkedésekre is ebből a forrásból. 

(forrás: profitline.hu, MTI)