Tizennyolc milliárd forinttal ösztönzi a kormány a magyar vállalatokat új munkahelyek teremtésére és modern technológiák alkalmazására, termelőkapacitásuk bővítésére.

Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be Kiskunfélegyházán. Úgy véli, hogy a hazai vállalatok piac- és exportképességének javítása azt követeli, hogy a kormány segítse a magyar iparvállalatok fejlődését.

Úgy fogalmazott, hogy nemzeti gazdasági érdekeink azt diktálják, hogy ne engedjük, hogy versenyhátrányba szoruljanak azok a hazai nagyvállalatok, amelyek nem részesülhetnek uniós pályázati forrásokból.

Rámutatott, hogy ezen cégek nemzetgazdasági súlya, Magyarországhoz való erős kötődése és a régiójukban betöltött szerepe miatt döntött úgy a kormány, hogy költségvetési forrásból nyújt támogatást. A nemzetgazdasági tárca által felügyelt program keretében 2015-ben 3 milliárd forint, idén pedig további 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak gazdasági társaságok foglalkoztatás- és kapacitásbővítő beruházásra.

Hozzátette, hogy a a tavaly meghirdetett 3 milliárd forintos költségvetési pénzeszköz révén 14 hazai vállalat összesen 8,6 milliárd forint értékű beruházást valósít meg, és közel 500 új munkahelyet hoz létre országszerte.

Elmondta:  „A gazdasági növekedésben a hajtóerőt, a motort a vállalatok jelentik, a kormány feladata, hogy a lábát a gázpedálon tartsa, vagyis ne engedje, hogy a fejlődés lassuljon”. Kiemelte, hogy a 3 százalék feletti gazdasági növekedési ütem fenntartásához a kormány továbbra is tevőlegesen kíván hozzájárulni. Ezt a célt szolgálja – többek között – az újraiparosítás stratégiája, amelyhez a mostani támogatási program is illeszkedik.

A program 480 millió forintos támogatással segíti a Kiskunfélegyházi Malom Kft. új kapacitásbővítő beruházásának megvalósítását. Közép- és Dél-Magyarországi régió egyik legjelentősebb pékipari vállalkozása öt megyében 85 mintabolttal rendelkezik, és 400 partnernek szállítja áruját. A jelenleg is több mint 700 főt foglalkoztató vállalat a most induló beruházással minimum 90 új munkahelyet tud teremteni.

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)