Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán arról számolt be, hogy gazdaságfejlesztési programok keretében mintegy 700 milliárd forint uniós pályázatot írnak ki mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) idén.

Emlékeztetett arra, hogy a kiírások már megjelentek 65 milliárd forint, illetve 20 milliárd forint keretre elsősorban feldolgozóipari beruházásokra, fejlesztésre, technológiák megvásárlására, információtechnológiák beszerzésére és kapacitásbővítésre.

Hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a a július 9. és 2017 július között rendelkezésre álló összegből az igazán mikro- és kisvállalkozók 5 millió forinttól 50 millió forintig, a kicsit nagyobb vállalkozások pedig 50 millió forinttól 500 millió forintig tudnának pályázni a következő hónapokban. Azonban abban bíznak, hogy a vállalkozások előbb kimerítik a 85 milliárd forint keretet.

Kifejtette, hogy a pályázatokon a támogatás 35 és 50 százalék között lehet attól függően, hogy hol helyezkedik el a vállalkozás. A leghátrányosabb régióban is komoly fejlesztéseket lehet megvalósítani egy 50 százalékos támogatással, 25 százalék saját forrással.

Kitért még arra is, hogy elvárja az Európai Unió a tagállamoktól, hogy visszatérítendő támogatások is legyenek a vállalkozások számára le. Hozzátette, hogy a következő hónapokban elkezdődik ezek előkészítése.

(forrás: MTI, http://profitline.hu/)