Pénteken megkezdődött az új SAPS (területalapú támogatás) előlegének folyósítása a gazdák számára.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el ünnepélyesen a kifizetéseket egy törteli mintagazdaságban, sajtótájékoztató keretében.

A nemzeti tejtámogatás előlegének kifizetése szintén pénteken indult el. Kiemelte a miniszter az eseményen, hogy azon kevés uniós tagállam közé tartozik Magyarország, amelyek élnek az akár 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Eddig maximum 50 százalék volt a mérték.

Hozzátette, hogy idén 227,3 milliárd forint a SAPS-keret,  amelyre több mint 170 ezer kérelem érkezett. Emellett a zöldítési keret október 19-én indul, amelynek 126,5 milliárd forint az éves keretösszege.

Hangsúlyozta, hogy az előlegfizetés kiszámíthatóan és megbízhatóan érkezik meg a gazdákhoz a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH) elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően.

Gyuricza Csaba, az utalásokat végző MVH elnöke elmondta, hogy nyolc jogcímben van előlegfizetés idén szemben a tavalyi kettővel. Beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapokban a hivatal számos lépést tett, hogy most elindulhasson az előlegfizetés. Az ellenőri létszámot 60 fővel bővítették a gazdák munkájának segítésére. Új elemként a kérelmeket az MVH folyamatosan monitorozta és visszajelzett a gazdáknak (több mint 40 ezer esetben), de az ügyfélszolgálatot is átalakították.

Kiemelte, hogy a kifizetést csoportonként végzik a kifizetést jogcímenként és jogcímen belül is, azaz nem egyszerre utalnak, a kérelmek nagy részének kifizetése november közepéig várható. Az új SAPS előlege hektáronként legfeljebb 31 868 forint lehet. A területalapú támogatáson kívül fizetnek előleget további jogcímekre is, azonban időben eltérő lehet a kifizetés.

Hangsúlyozta, hogy a tervek szerint összességében mintegy 200 milliárd forint előleget juttatnak el a gazdálkodóknak december végéig, a jövő év első felében jut el a maradék mintegy 200 milliárd forint az érintettekhez.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára nyomatékosította, hogy október 16. és november 30. között zajlanak az előlegkifizetések, a közvetlen támogatásokban a részfizetések, a nemzeti támogatásokban a végkifizetések december 1-jétől indulhatnak. Decemberben utalják több mint 50 ezer ügyfélnek a kistermelői támogatásokat.

Emlékeztetett, hogy a szeptember 30-i árfolyamon váltják át az uniós, euróban kifejezett támogatásokat, így 313,45 forinttal lehet számolni.

Kitért arra, hogy a nemzeti költségvetésből finanszírozott nemzeti tejtámogatás előlegének kifizetése elindult pénteken. 12,7 milliárd forint a keretösszeg, amelyből előlegként kívánnak folyósítani 9,3 milliárd forintot.

Tájékoztatása szerint 2015 után 51 milliárd forint körül lesz az összes, tejágazatot érintő támogatás, még ebben az évben ki is fizetik ennek nagy részét. Az ágazat 2014-ben 29 milliárd forintot kapott.

Elmondta, hogy 6,9 milliárd forint a juhágazatban a termeléshez kötött, uniós forrású anyajuhtartás támogatása, állatonként 5400 forint az előlege. Összességében 5,6 milliárd forint támogatást kapott a juhászat 2014-ben, 7,5 milliárdra nő a támogatása az idei év után, ez 30 százalékos emelkedés.

Hozzátette, hogy Magyarország 8,4 milliárd forint „visszaosztásban” részesült az uniós fel nem használt krízisalapból, ennek kifizetése határidőre, október 15-re megtörtént, és mintegy 65 ezer gazdálkodót érintett.

(forrás. kormany.hu, MTI)