Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program (NTP) 2016. évi pályázati felhívásai 2016. március 31-én.

A NTP pályázatainak keretében a tehetséges fiatalok tehetségük jellegének és szintjének megfelelő segítséget kaphatnak a képességeik kibontakoztatásához és hasznosulásához.
Az Országgyűlés ötpárti konszenzussal fogadta el a Nemzeti Tehetség Programot. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg. A támogatásokból évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt adottságai kamatoztatását segítő programokban.

A pályázatok támogatására idén a hazai költségvetési források keretében, hasonlóan 2015-höz ismét 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik a program forrásának alapját, melyet a kormány egészít ki.

Még nem volt példa az NTP pályázati felhívásainak ilyen korai megjelenésére. Ezzel a 2015-2016. évi cselekvési program egyik legfontosabb vállalása teljesült, és biztosíthatóvá válik, hogy a tehetségsegítő szervezetek már támogatást nyert programjaikkal tervezve kezdhessék meg a 2016/17-es tanév szakmai munkáját.

Az idei évtől számos nyílt felhívás, így a népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíj felhívása is elérhetővé válik a határon túli oktatási profilú magyar civil szervezetek, magyar tanítási nyelvű általános és középiskolák tehetséggondozó programjai, határon túli magyar tehetségek számára is.
A nyílt pályázatok beadási határideje: 2016. május 2.

(forrás: kormany.hu, EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)