Egy hektárra mintegy 24-25 ezer forint az uniós zöldítési támogatással számolhat az a gazdálkodó, aki teljesíti a feltételeket, többféle növényt termeszt, teljesíti a területre vonatkozó gazdálkodási előírásokat, például az előírt nagyságú legelő tartását.

Mindezt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke fejtette ki pénteken Budapesten a témáról rendezett szakmai konferencián.
Elmondta, hogy Magyarország eddig jól teljesített a zöldítésben. Az uniós támogatási rendszer lényeges eleme a zöldítés, az agrárkamara felelőssége pedig az, hogy ezt a támogatást minél több gazda igénybe vehesse és minél egyszerűbben. A köztestület azért is támogatja a gazdákat, mert közülük sokan még ismerik a zöldítés minden részletét.Minden területen segít a NAK, falugazdászokat képez, a szakmai kiadványokat, kézikönyveket ad ki és konferenciákat szervez.

Dragovácz Nikoletta, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökhelyettese arról beszélt, hogy a korábbi uniós egységes területalapú SAPS-támogatás oszlott ketté alaptámogatásra és zöldítésre, ez utóbbi a támogatás 30 százalékát teszi ki.

Közölte, hogy szigorú uniós szabályoknak kell megfelelni a támogatás igénybevételéhez, az MVH is segítséget nyújt a követelmények megfelelő teljesítéséhez. Már az igénylők 86 százaléka megkapta a múlt évi zöldítési támogatást, ők 66,4 milliárd forinthoz jutottak hozzá. A többiek még azért nem kapták meg a pénzt, mert sok elemet kell vizsgálni zöldítési támogatás kifizetésnél és ez időbe telik, illetve több részletben történik a kifizetés is.

(forrás: profitline.hu)