A kormány az érzékeny ágazatok, ezen belül is a húsmarha termelők támogatását kiemelt prioritásként kezeli.

Jelentős mértékben emelkedtek az ágazat támogatásai az elmúlt években.

Erről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágy menti Húsmarhatartók Szolgáltató Szövetkezetének 5 éves jubileumi rendezvényén számolt be.
Hangsúlyozta, hogy csökkenő tendenciát mutat a hazai szarvasmarha állomány a rendszerváltás óta (1990), amelynek lassítását elősegítette az EU-hoz történő csatlakozás. Örömteli tény, hogy ezt sikerült megfordítani 2011-ben a magyar gazdák és a kormány hatékony együttműködésének eredményeként; 2010 és 2015 decembere között 20 százalékkal, 139 ezer egyeddel bővült a szarvasmarha állomány. Ennek köszönhetően a gazdálkodók Magyarországon 2015. decemberben már 821 ezer szarvasmarhát tartottak. Ezen belül 368 ezerre emelkedett a tehenek száma, ami öt éves távlatban 19 százalékos, 59 ezres növekményt jelent.

Ebben a húshasznú tehenek állománybővülésének is jelentős szerepe volt, hiszen a jelenlegi 117 ezres számuk, 48 ezerrel, 70 százalékkal növekedett 2010. és 2015. decembere között. Érdemes megemlíteni az egyéni gazdaságok szerepét, mivel ötéves távlatban 33 ezerrel bővült az általuk tartott húshasznú tehén állomány, míg a gazdasági szervezetek állománya 15 ezerrel haladta meg a 2010. évit.

Közel 20 százalékkal emelkedett az élő marha exportjának átlagára. 2015-ben átrendeződött a célországok köre, kevesebbet értékesítettünk az EU-n belül, többet szállítottunk európai EU-n kívüli országokba, különösen Törökországba.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy az állattenyésztés fejlesztése a 2010-ben hivatalba lépett polgári kormány agrárpolitikájának központi eleme, ennek érdekében a szaktárca jelentős számú intézkedést hozott, többek között az agrátámogatásokat ennek megfelelően alakította át. Ugyanakkor nélkülözhetetlen a gazdatársadalom aktív szerepvállalása a célok eléréséhez, az olyan sikeres kezdeményezések, mint a Hortobágy menti Húsmarhatartók Szolgáltató Szövetkezetének alapítása és folyamatos fejlesztése.

Az egészséges ágazati szerkezet a dinamikusan fejlődő mezőgazdaság és a stabil termelési környezet alapja. A kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette az élő szarvasmarha és a hasított testek ÁFÁ-ját 2015 elején.

Kiemelte, hogy a gazdaság fehéredése is szerepet játszott abban, hogy több vágómarha került a vágóhidakra. 2015.-ben 12 százalékkal több szarvasmarhát vágtak le, mint egy évvel korábban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a „Földet a gazdáknak!” Program haszonbérleti pályázatai keretében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2011 és 2015 között 4 megye területén mintegy 67 ezer hektár állami földet adott haszonbérbe. Az összesen 572 db birtoktest 87%-át természetes személyek nyerték el, míg 25%-át fiatal (40 év alatti) gazdák. Minden haszonbérleti pályázati kiírásnál kiemelt prioritás az állattartás támogatása.

(forrás: kormany.hu, MTI)