A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Ipari parkok fejlesztése” című (GINOP-1.2.4-16 kódszámú) felhívás.

Az ipari parkokról szóló, 297/2011. (XII.22.) Korm. rendelet alapján az ipari parkok infrastruktúrával ellátott, fejlesztő, termelő és szolgáltató tevékenységet folytató, működésre és innovációra törekvő szervezetek, melyek „Ipari Park” címmel rendelkeznek. Magyarországon megközelítőleg 220 db ipari park van, ezek az ország teljes területét lefedik, ám ezek a szolgáltatáskínálat tekintetében jelentős hiányosságokat mutatnak. Kihasználtságuk regionálisan igen változó, többségük rendelkezik még beépíthető területtel.

Az Európai Bizottság által elfogadott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) szerint csak meglévő ipari parkok támogathatók. A korábbi fejlesztési időszakban az üzleti infrastrukturális háttér kiépítésében elért eredményeket továbbfejlesztve a 2014-20-as fejlesztési időszakban alapvető cél az ipari parkok mennyiségi fejlesztése helyett elsősorban a már meglévő ipari parkok által nyújtott szolgáltatások körének bővítése, az elérhetőségük illetve a szolgáltatásaik színvonalának javítása, a jobb kihasználtság érdekében. Ezen fejlesztések közvetetten hozzájárulnak a kkv-k tevékenységének fejlődéséhez, elősegítve ezzel versenyképes működésüket és növekedésüket a meglévő és az új piacaikon

Jelen felhívás keretében az ipari parkokról szóló 297/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet szerinti Ipari Park címmel rendelkező területen a terület kizárólagos tulajdonosai és egyben a cím birtokosai nyújthatnak be támogatási kérelmet a már meglévő ipari parkok által nyújtott szolgáltatások körének bővítése, illetve a szolgáltatásaik színvonalának javítása érdekében.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6 milliárd forint. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 50-90 db.

A támogatási kérelmek benyújtása 2016. május 17-től 2018. május 17-ig lehetséges.

(forrás: palyazat.gov.hu)