A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Komplex népegészségügyi szűrések” című (EFOP-1.8.1-VEKOP/15 kódszámú) kiemelt felhívás.

A projekt alapvető célja, hogy a szűrővizsgálatok teljes körűen szabályozottak legyenek, a népegészségügyi programok hatékonysága javuljon, a népegészségügyi szempontból nagy jelentőségű, alkalomszerű szűrővizsgálatok készlete teljes körűen felülvizsgált, rendszerbe állított, majd folyamatosan karbantartott legyen. 

Jelen felhívás keretében főkedvezményezett az Országos Tisztiorvosi Hivatal.

A projekt részcéljai a következők:

• A közfinanszírozásból szervezett, célzott szűrővizsgálatok hatékonysága javuljon, kiemelten a daganatos betegségek megelőzése, kockázatának csökkentése terén. 
• A lakosság egészségtudatosságának fejlesztése (beleértve a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóságot), a célcsoportokhoz igazított egészségkommunikáció, szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálata és korszerűsítése. A lakosság egészségének fejlesztése.
• A szűrésekkel megelőzhető megbetegedések és halálozások kockázatának csökkentése.
• A szűrővizsgálatok szabályozási és finanszírozási keretrendszerének hatékonyabbá, szabályozottabbá és gazdaságosabbá tétele.
 

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6,57 milliárd forint. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 1 db.

A támogatási kérelem benyújtása 2016. február 15-től 2016. március 31-ig lehetséges.

(forrás: palyazat.gov.hu)