Jóváhagyta a kormány a Vidékfejlesztési Program 2016-os éves fejlesztési keretét (ÉFK), amelynek eredményeképpen a gazdálkodók idén több mint 800 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra pályázhatnak.

A Miniszterelnökség 59 darab felhívás megjelentetését tervezi a most rendelkezésre álló keretből, amelyből közbeszerzési eljárással kerül meghirdetésre 4 pályázat.

A Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 1300 milliárd forint került elkülönítésre a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban, amelyből a Miniszterelnökség több mint 800 milliárd forint keretösszegben hirdet pályázatokat 2016-ban. A rendelkezésre álló uniós források maximális felhasználása és kiszámíthatósága érdekében éves fejlesztési keret szabályozza a felhívások megjelenését. Az ÉFK az elfogadást követően többször módosulhat a pályázók igényeihez mérten.

A kormány szándékainak megfelelően egy olyan agrár-vidékfejlesztés valósulhat meg Magyarországon a 2014-2020 ciklusban, amely a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit szolgálja a nagybirtokok helyett. Éppen ezért a Miniszterelnökség kiemelt figyelmet fordít a Vidékfejlesztési Program keretében a beruházási jellegű támogatások biztosítására.

A gazdálkodók több mint 30 milliárd forint értékben pályázhatnak kisméretű terménytárolók építésére, valamint mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére 2016-ban. Mintegy 70 milliárd forint támogatást nyerhetnek az állattenyésztők az állattartó telepeik korszerűsítésére az idei évben. Több mint 75 milliárd forint forrás áll rendelkezésre 2016-ban a kertészeti ágazat technológiai fejlesztésére, üveg és fóliaház létesítésre, ültetvénytelepítésre, gyógynövénytermesztésre és gépbeszerzésre is. Elsősorban a kistelepülések önkormányzatai számára mintegy 76 milliárd forint keretösszegben nyílnak meg fejlesztési források. Emellett közel 60 milliárd forint értékben a LEADER helyi akciócsoportok is több felhívásra benyújthatják támogatási kérelmüket.

A vidékfejlesztési politikának a fiatal gazdálkodók is kiemelt célcsoportjai. Az idei évben a  Vidékfejlesztési Program 76,5 milliárd forintot biztosít az új mezőgazdasági vállalkozások indulására, illetve beruházásaik megvalósítására.

Az 1012/2016. (I. 20.) Kormány határozatban található bővebb információ a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének megállapításáról, valamint a 2016-ra tervezett pályázati felhívásokról.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)