Meghozták az első támogató döntéseket a Mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című felhívásnál, 682 fejlesztés valósulhat meg 17 milliárd forint uniós támogatással.

Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A közlemény idézi Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárt, aki elmondta, hogy a támogatással 31,7 milliárd forintot meghaladó összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre a kkv-k. 5 millió és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhettek el a pályázók.

Rákossy Balázs arról is beszámolt a tájékoztatásban, hogy a rendkívül népszerű Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című pályázati felhívás keretében 109 újabb vállalatnak ítéltek meg támogatást összesen 15,6 milliárd forint értékben. Lehetőség nyílik a támogatással a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására. 32,2 milliárd forint a fejlesztések összértéke.

Az államtitkár kiemelte a közleményben, hogy fontos, hogy a magyar kis- és középvállalatok a nagyvállalatok beszállítói láncába minél versenyképesebben tudjanak bekapcsolódni és új piacokhoz juthassanak a nemzetközi porondon is. A beruházások és a termelés bővítése mellett a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek ösztönzése is rendkívül lényeges, így az innovatív iparágak, a kutatóbázisok és a kutatás-fejlesztési tevékenységek bővítése nagy figyelmet kapnak.

(forrás: kormany.hu, MTI)