A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Fiatalok vállalkozóvá válása – Vállalkozás indítási költségeinek támogatása ” című (GINOP-5.2.3-16 kódszámú) felhívás.

Jelen felhívás keretében a GINOP-5.2.2-14 „Fiatalok vállalkozóvá válásnak ösztönzése” programban résztvevő, 18–25 év közötti, Ifjúsági Garancia Rendszerben regisztrált fiatal, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező 25–30 év közötti pályakezdő álláskereső fiatal által létrehozott egyéni vagy társas vállalkozás nyújthat be pályázatot, amely megfelel a felhívás 4.1. pontjában szereplő feltételeknek.

A támogatási kérelem az Ifjúsági Garancia Program részeként elsősorban az álláskereső fiatalok vállalkozóvá válásához kíván segítséget nyújtani.

Jelen felhívás előzményprogramja a TÁMOP-2.3.6 Fiatalok vállalkozóvá válása című program, mely szintén a konvergencia régiókban került lebonyolításra. A program „A” komponense keretében több mint 3 000, mikrovállalkozást alapítani szándékozó 18-35 év közötti fiatal képzése valósult meg, több mint 2 000 üzleti terv készült el, és több mint 1 800 vállalkozás jött létre. A program „B” komponensében a létrejött vállalkozások közül 1 600 részesült maximum 3 millió Ft (társas vállalkozás esetén 6 millió Ft) összegű, vissza nem térítendő támogatásban induló költségeik támogatása céljából. A program két komponense összesen kb. 7 Mrd Ft-ból valósult meg. 2014-ben a Közép-magyarországi Régió fiataljainak támogatására is elindult egy „tükörprogram” hazai forrásból, 830 millió Ft keretösszeggel az OFA NKft. megvalósításában. E program keretében több mint 300 fiatal képzése valósult meg, és több mint 200 új vállalkozás jött létre.

A GINOP-5.2.3-16 felhívás célja a Magyarország kevésbé fejlett régióinak területén új egyéni vagy mikro-kis vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező, 18-25 év közötti (felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves) fiataloknak a GINOP-5.2.2-14 felhívás keretében való felkészítését követően vissza nem térítendő támogatás juttatása. A 2014. október 10-én megjelent GINOP-5.2.2-14 Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása elnevezésű felhívás keretében került sor az üzleti készségfejlesztésben tapasztalt és megfelelő referenciákkal rendelkező szolgáltató, képző, mentoráló szervezetek kiválasztására, a támogató háttér kialakítására és a program teljes futamideje alatt történő folyamatos működtetésére.

A potenciális fiatal vállalkozók a GINOP-5.2.2-14 számú felhívás keretében kiválasztott szervezetek által nyújtott képzési programok teljesítésével kaphatják meg a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciákat, megszerezhetik az alapvető jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezéssel, gazdálkodással és irányítással kapcsolatos ismereteket, megismerhetik a vállalkozási formák típusait, képessé válhatnak előkészíteni önfoglalkoztatóvá vagy vállalkozóvá válásuk lépéseit. A GINOP-5.2.2-14 számú pályázat keretében a szolgáltató azzal a fiatallal köt támogatási szerződést, aki legalább 1 hónapja álláskereső.

A fiatalok a támogató szolgáltatásokon keresztül segítséget kapnak üzleti tervük összeállításához, illetve az indítási időszakban tanácsadás és mentorálás keretében kiemelt segítséget kapnak a jogszerű működéshez, az adótudatos vállalkozói magatartás kialakításához.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2,9 milliárd forint.

A támogatási kérelmek benyújtása 2016. október 3-tól 2018. október 4-ig lehetséges. második szakaszban: 2016. augusztus 31-től 2016. október 3-ig lehetséges.

(forrás: palyazat.gov.hu)