Magyarország követendő példát szeretne mutatni más kormányok számára a területén élő nemzetiségek támogatásával, hogy a viszonosság elve alapján a területükön élő magyar kisebbséget hasonlóan támogassák.

Erről Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára számolt be.

Miután román nemzetiségi és oktatási vezetőkkel tárgyalt, kifejtette, hogy a magyarországi román nemzetiségnek nyújtott támogatás összege 2010 és 2015 között megduplázódott, 137 millió forintról 270 millióra nőtt. Ebben a kulturális autonómiát biztosító nemzetiségi önkormányzatok működési támogatása mellett az egyéb programok, például táboroztatás vagy a civil pályázatok finanszírozása is benne van.

Hozzátette, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek támogatására fordítható keret is a kétszeresére, 8 milliárd forintra nőtt az elmúlt két évben.

Közölte, hogy a idén 150 millió forintos extra támogatást kap a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata a 160 gyermek oktatását végző battonyai óvoda és általános iskola felújítására. A magyarországi román fiatalok számára a család és az egyházak mellett az iskolák jelentenek erős összekötő kapcsot. Utalt arra, hogy 2011-ben ez volt az első oktatási intézmény, amelynek a fenntartását a román önkormányzat átvette, azóta összesen nyolc iskolát tartanak fenn.

Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló a sajtótájékoztatón elmondta, hogy jó kapcsolatot ápolnak a magyar kormányzat képviselőivel, a szószólói intézmény 2014-es létrehozása pedig sokat segített a nemzetiségeknek, ugyanis így nemcsak a törvények véleményezésére van lehetőségük, hanem részt vehetnek a teljes törvényalkotás folyamatában, és törvénykezdeményezési joguk is van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatára utalva, miszerint új lendületet kell adni a magyar-román együttműködésnek, Fülöp Attila elmondta, hogy a magyar kormány példaértékűen támogatja az itt élő nemzetiségieket az itt élő nemzetiségeknek adott támogatásokkal és intézkedésekkel, így a szószólói intézmény létrehozásával, a nemzetiségi önkormányzatok támogatásával, az oktatási intézményeket fenntartó nemzetiségi önkormányzatok külön finanszírozásával, valamint az összesen 8 milliárd forintos keretösszeggel.

Úgy fogalmazott: „Mindannyiunk érdeke, hogy bővebb identitástudattal rendelkező országban éljünk”. Hozzátette, hogy reményei szerint ez követendő példa más országok kormányai számára is.

Kreszta Traján szerint híd szerepét töltheti be a két ország viszonyának javításában az országos román önkormányzat.

(forrás: kormany.hu, MTI)