Az uniós LIFE programban természetvédelmi és a biológiai sokféleség megőrzését célzó projektekre is lehet pályázni.

A köz-, a magán- és a civil szféra szereplői idén összesen 337,54 millió euróra pályázhatnak az Európai Unió Környezetvédelmi és Éghajlat-politikai Programja (LIFE) környezetvédelem- és éghajlat-politika alprogramjainak keretében.

A környezetvédelem alprogram (273,94 millió eurós keret) célja a természetvédelmet és a biológiai sokféleség megőrzését, a környezeti erőforrás-hatékonyság fokozását és a környezetvédelmi irányítást és tájékoztatást megvalósító projektek támogatása. Az éghajlat-politika alprogram (63,6 millió eurós keret) célja pedig az olyan tevékenységek támogatása, amelyek hagyományos vagy kísérleti jelleggel támogatják az éghajlatváltozás mérséklését, az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodást, valamint az éghajlat-politikai irányítást és tájékoztatást.
A hazai pályázatok eredményessége érdekében 2016-tól kezdődően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködve a Földművelésügyi Minisztériummal és a Magyar Fejlesztési Központtal megnövekedett kapacitásokkal áll a pályázók rendelkezésére. Így többek között szakmai jellegű továbbképzésekkel, pályázatíró és projektmenedzsment tréningekkel és fordítási segítséggel.

Ezen kívül 2016. június 14-én tartják a nemzeti LIFE Információs Napot, amelyen az érdeklődők további hasznos ismereteket szerezhetnek a 2016-os pályázati kiírással kapcsolatban.

A hagyományos pályázatok benyújtásának határideje:
– Éghajlat-politikai pályázatok: 2016. szeptember 7.
– Környezet és erőforrás-hatékonysági pályázatok: 2016. szeptember 12.
– Környezetvédelmi irányítási és tájékoztatási, illetve természetvédelmi pályázatok: 2016. szeptember 15.

A LIFE programról részletesebben itt tájékozódhat: http://ec.europa.eu/environment/life/
A 2016. évi pályázati felhívás itt érhető el: http://ec.europa.eu/environment/life/news/newsarchive2016/may/index.htm#call2016

(forrás: nak.hu, NFM)