A kormány kibővítette a rezidens támogatási programot a betegellátás színvonalának javítása, az egészségügyi hiányszakmák mérséklése es az orvosok itthon tartása érdekében, amelynek a szakorvos jelöltek támogatásában eddig is jelentős eredménye van.

Ezen törekvést hivatottak segíteni a most megjelent ösztöndíj pályázati felhívások is. Az ösztöndíjasok havi 100-200 ezer forintban részesülhetnek a szakmai területtől függően. A kormány
eddig összesen közel 5 milliárd forint költségvetési forrást biztosított a programra.

A szakorvos képzés új, 2015. július 1-jétől hatályba lépett rendszere, a szakképzésüket ezen időpont után megkezdők számára a hiányszakmás támogatás helyébe bevezette a Szakorvosjelöltek Hiányszakmás Ösztöndíját, amely a sikeresen pályázók számára nettó 150.000 forint támogatást biztosít. Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan szakorvos- és fogszakorvos jelölt, aki jelenleg is részt vesz vagy részt fog venni a 2015. évre szóló miniszteri tájékoztatóban meghatározott hiányszakmás képzés valamelyikében.

Már elérhető a pályázati felhívás az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján, mint ahogy ismét pályázhatnak a Markusovszky Lajos Ösztöndíjra a szakorvosjelöltek, a Méhes Károly Ösztöndíjra a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek, a Gábor Aurél Ösztöndíjra az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek és a Than Károly Ösztöndíjra a szakgyógyszerész-jelöltek.

Havonta nettó 100 ezer forint juttatásban részesülhetnek az ösztöndíjas szakorvos és szakgyógyszerész-jelöltek. Havi 200 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak a betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly Ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-jelöltek, valamint a Gábor Aurél ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelöltek.

Lehetővé teszi a 2016. évi költségvetésben biztosított közel 1, 8 milliárd forintos keretösszeg, hogy részesülhessen a támogatásban minden, előző évben végzett fiatal orvos, ha vállalja a pályázati kiírásban meghirdetett feltételeket.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési központ (http://www.enkk.hu/) honlapján érhetőek el a részletes pályázati feltételek az. A pályázatokat 2016. február 3-ig lehet benyújtani.

Eddig csaknem 2500 fiatal orvos vette igénybe az ösztöndíjakat. A kormány a korábbi években eddig csaknem 3 milliárd forintot fordított a fiatal orvosok itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra. Lehetővé vált a tavalyi, illetve a legutóbb meghirdetett ösztöndíjpályázat során, hogy támogatásban részesülhessen minden olyan pályakezdő szakorvos jelölt, aki Magyarországon szeretne dolgozni.

(forrás: kormany.hu, EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)