Ülést tartott a Paksi Társadalmi Tanács.

Az érdekegyeztető fórumon részt vett a térség 41 polgármestere, illetve országgyűlési képviselői mellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Süli János Paks város polgármestere, akik egyben a testület társelnökei is, Bán Tamás, az MVM Paks II. Zrt., valamint Nagy Róbert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolójában ismertette, hogy a Paks II. projekt mindenben az előzetes ütemtervnek megfelelően halad. Kiemelte, hogy az unió sem vitatja, hogy szükség van új blokkokra Pakson, mivel az uniós energiapolitika része a nukleáris kapacitásfenntartás. Brüsszellel kereskedelempolitikai jellegű vitája van a magyar kormánynak, amely azonban nem veszélyezteti és nem késlelteti a Paks II. projekt megvalósítását. Nemzetközi pénzügyi elemzések is alátámasztják, hogy a beruházás piaci körülmények között is megtérül.
Arról is beszélt, hogy stratégiai cél, hogy minél több magyar vállalkozás vegyen részt a projekt megvalósításában, valamint olyan biztonságosan működő atomerőmű épüljön, amely hosszú távon olcsó áramot biztosít a lakosság és az ipari fogyasztók számára.

Az ülésen Süli János polgármester, a tanács társelnöke elmondta, hogy a társadalmi tanács keretében kialakult együttműködésnek köszönhetően a térség települései az elvárásaiknak megfelelő mértékű támogatásban részesültek, amellyel a civil szervezetek és a sportegyesületek támogatása mellett számos sikeres fejlesztést valósítottak meg.

A fórumon Lázár János kiemelte, hogy a térség fejlesztésére 2016-ban a kormányzat – a tavalyi 750 milllió forintot meghaladó mértékű – legalább 1 milliárd forintos forrást biztosít. Hozzátette, hogy várja a települések terveit, javaslatait a források hatékony felhasználására.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)