A cukorrépa termesztők két és félmilliárd forintot kapnak december elsejétől.

Mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek a cukorrépa termesztők 2015-ben, amelynek december elsejétől várható a kifizetése, mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként a támogatási összeg.

Erről Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt a Magyar Cukor Zrt cukorrépa bemutató szakmai napján, Dalmandon.

Kiemelte a forrással kapcsolatban, hogy stabil a cukorrépa ágazat helyzete, a közösségi forrásból évi 8 millió euró keretösszegben biztosított termeléshez kötött támogatás meghirdetése nagymértékben hozzájárult a termőterület bővüléséhez.

Elmondta, hogy 105 420 tonna cukorkvótával rendelkezik Magyarország, így a kaposvári gyár a teljes kvótát kihasználja. Mintegy 15 ezer hektár szerződött területen, 400 gazdálkodó termel cukorrépát 2015-ben.

Hangsúlyozta, hogy a cukorrépa-termesztés stabil piacához a kaposvári cukorgyár fejlesztései is hozzájárulnak. Az Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. folyamatos fejlesztései révén lehetővé válik a termelés növelése 2017 után, évente közel 150 ezer tonna cukor előállítására válhat képessé a gyár.

Megerősítette, hogy a stratégiai cél a cukorrépa termesztésének fenntartása, annak érdekében, hogy a főbb cukorrépa-termesztő körzeteinkben bővíthetővé váljék a termelés a kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően.

Emlékeztetett arra, hogy döntő kérdés a hazai cukoripar versenyképessége szempontjából, hogy tekintettel a cukorkvóta-rendszer 2017. évi eltörlése után várható piaci környezetre és az éleződő piaci versenyre is, tudjuk-e növelni a hazai termelési hatékonyságot a termékpálya egészén.

Mint ismert, megszűnnek a cukorkvóták az EU-ban 2017. szeptember 30. után, ezzel együtt a cukorrépa minimálára is (26,29 EUR/t) megszűnik, ugyanakkor nem lép életbe a termelést korlátozó más EU-s szabály. Jelenleg közelít a világpiaci árhoz az európai uniós cukor átlagára, és az előrejelzések szerint a jelenlegi minimálár szintjén stabilizálódhat a cukorrépa uniós átlagára.

Úgy fogalmazott a piaci helyzetről, és hazánk versenyképességéről, hogy számolnunk kell a termelés növekedésére mind Magyarországon, mind pedig az EU-ban kvótakivezetés után, emellett a termelés földrajzi koncentrációja is várható. Ha versenyképesek akarunk maradni az unió piacán illetve a világpiacon is nagyobb hektáronként terméseredményekre, javuló termelési mutatókra, magasabb cukorkihozatalra, illetve a termelési költségek csökkentésére lesz szükség.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában szeptember végén egy 7 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként hétezer négyzetméter alapterületű cukorcsomagoló üzemet és egy biogáztisztító-berendezést adtak át. A kaposvári üzem a világon az első olyan répacukorgyár, amely önállóan biztosítja teljes energiaigényét biogáz termelésével.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)