Magyarország Belső Biztonsági Alapjának többéves Nemzeti Programját jóváhagyta az Európai Bizottság.

Magyarország  61,4 millió euró Európai Uniós támogatást használhat fel a 2014-2020-as időszakban.

Az elkövetkező hét évben mindösszesen 33 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon, a Belső Biztonsági Alap mellett a 2015 márciusában a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap keretében már jóváhagyott 24,1 millió euró támogatás megítélésével és a tagállami szinten biztosított 25 százalékos társfinanszírozással.

A belügyi támogatások egységes kezelése érdekében hozta létre az Európai Unió a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapot, valamint a Belső Biztonsági Alapot a 2014-2020 közötti időszakra.  A közös európai menekültügyi rendszer területén szükséges fejlesztések finanszírozása, valamint az illegális migráció elleni hatékony fellépés érdekében nyújt támogatást a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap.

A bűnmegelőzés, a határon átnyúló súlyos és szervezett bűnözés elleni küzdelem támogatása és az állampolgárok, valamint a kritikus infrastruktúrák védelme a terrortámadásokkal és egyéb biztonsági vonatkozású eseményekkel szemben a Belső Biztonsági Alap célja, valamint hozzájárul a külső határok ellenőrzésének és védelmének megerősítéséhez, a vízumeljárás fejlesztésével elősegíti a legális beutazást és támogatja az illegális bevándorlás kezelésére tett erőfeszítéseket.

A Belügyminisztérium mintegy 2,1 milliárd forint értékben az első felhívásait 2015. június 30-án tette közzé a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap keretében, a források mielőbbi felhasználása érdekében, valamint 2015 második félévében kerül sor további mintegy 3 milliárd forint értékű pályázat kiírására.

2015 őszén jelennek meg a pályázati felhívások a Belső Biztonsági Alap vonatkozásában.

(forrás: kormany.hu, Belügyminisztérium)