A közép-magyarországi régió jelenlegi közigazgatási határok mentén történő kettéválasztását Budapest, illetve Pest megye önálló NUTS 2 egységekre egyhangú döntéssel támogatta a Fővárosi Közgyűlés.

Egyébként október végén a Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag támogatta, hogy önálló régióvá váljon a megye.

A szétválasztásról szóló elfogadott előterjesztés szerint a kormány korábbi határozatának értelmében a Fővárosi Közgyűlésben megvizsgálta a régió szétválasztásának lehetőségét és módját. Ha a közép-magyarországi régió szétválasztását indokoltnak ítéli meg a kormány, akkor benyújtja az erről szóló kérelmet az Európai Uniónak.

A javaslat szerint a régión belüli fejlettségi különbségek indokolják a közép-magyarországi régió szétválasztásának szükségességét és Budapest önálló NUTS 2 régióvá válását. Tehát az a szétválasztás célja, hogy a valós fejlettségének megfelelő statisztikai besorolásba kerüljön a térség egésze, ami hozzájárulhat a belső kohézió erősítéséhez, és a meglévő fejlesztési lehetőségek jobb kiaknázásával  a kedvezőbb versenyképességhez, valamint az itt élők életminőségének javításához.

Pest megye Budapest és Pest megye önálló NUTS 2 régióvá válása után 2020-tól a támogatható tevékenységek tekintetében hasonlóan a kevésbé fejlett régiókéhoz a jelenlegihez képest bővebb mozgásteret kapna, és várhatóan több európai uniós pénzügyi forrás lehívására lesz jogosult, ami nagyobb arányú megyei hozzájárulást is feltételez a fővárossal közösen megvalósítandó projektek esetében.

A 2021-2028-as európai uniós programozási időszakban már önálló, kizárólag Budapest területére fókuszáló operatív program készülhet Budapest önálló NUTS 2 régióvá válása esetén, ami a korábbi időszakokhoz képest jelentősebb fővárosi érdekérvényesítést tenne lehetővé.

(forrás: pestmegye.hu, portfolio.hu, MTI)