A települési önkormányzatok hosszú idő után elsőként állami támogatásban részesülhettek a gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztések támogatása jogcím alapján a 2015. évben.

A 2015. évben a települési önkormányzatok hosszú idő után elsőként  állami támogatásban részesülhettek, mindösszesen 1,0 milliárd forint értékben  a 2015. évi költségvetési törvény 3. melléklet II.9. A gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztések támogatása jogcím alapján, így az általuk fenntartott, gyermekétkeztetést biztosító konyhák, étkezők létesítésére, fejlesztésére, felújítására lehetőségük adódott.

953 település jelentkezett a felhívásra, amely egyszerre mutatja a pályázat hiánypótló jellegét és azt, hogy összhangban a Kormány szándékaival a korszerű gyermekétkeztetés feltételeinek megteremtését az önkormányzatok is nagyon fontosnak tartják. Első körben 55 település támogatását tette lehetővé a rendelkezésre álló keretösszeg.
A jelentős számú igényre való tekintettel, döntés született a közelmúltban a rendelkezésre álló forrás további 1 milliárd forinttal történő megemeléséről, amelynek köszönhetően újabb körben dönthetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a korábban tartaléklistára került pályázatokról. Ennek eredményeképpen az óvodásokat ellátó konyhák, étkezők további 59 településen újulhatnak meg.

A támogatottak listája itt található: http://www.kormany.hu/download/3/5f/80000/T%C3%A1mogatotti_lista.pdf

(forrás: kormany.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium)