A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közel 150 milliárd forint agrártámogatást fizetett ki előleg formájában a gazdáknak november végéig, amely összeg elérheti a 200 milliárd forintot is december végéig.

Erről Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár számolt be egy Arnóton tartott gazdafórumon.

Kiemelte, hogy a korábbi 50 százalékkal szemben, idén már a támogatások 70 százalékát fizeti ki előleg formájában Magyarország. 35 jogcímen igényelhettek támogatást a gazdálkodók, amelyekből most 8 jogcímen került sor az előleg kifizetésére. A termelőknek komoly segítséget jelent az előlegfizetés, az idén a nehéz helyzetben levő tejágazati források mielőbbi átutalása elsőbbséget élvezett.

A 2015-ös év eredményeivel kapcsolatban elmondta, hogy az idei rendkívüli forróság, majd az ősz eleji csapadékos időszak nagymértékben meghatározta a mezőgazdaság eredményességét.  Az őszi betakarítású növényeket rendkívüli módon megviselték a nyár folyamán tapasztalt hőhullámok, ami jól érzékelhető a termésmennyiségeken is. Míg a tavalyit meghaladó termésmennyiségről beszélhetünk a búza, árpa, rozs esetében, addig nem sikerül megközelíteni a 2014-es rekordot a kukorica esetében, hiszen országos szinten mintegy 6,4 millió tonnás eredménnyel zártunk.

Hozzátette:, hogy ugyanakkor a mostani időjárás kedvezett a talajelőkészítés és az őszi vetések elvégzéséhez, így megfelelő állapotban várhatják a tavaszt a szántóföldek.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)