Százmillió millió forint állami forrást biztosít a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező art mozik digitális fejlesztésére a költségvetés idén is hasonlóan az előző négy évhez.

Pályázatonként 20 millió forint az egy összegű, vissza nem térítendő támogatás felső határa.

Azért van szükség az art mozik digitalizációjár, mert a filmforgalmazók a hagyományos filmtekercsek helyett immár csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket 2013. január 1-től, ezért a hálózat további fejlesztése elengedhetetlen. Ezt a tárca, hasonlóan a korábbi évekhez 100 millió forintos keretösszegű pályázat útján elnyerhető támogatással segíti. Idén tovább bővültek a fejlesztési célok. A projektor beszerzésén kívül más eszközökre is lehet támogatást igényelni.

A támogatás feltétele, hogy az art mozikra vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfeleljen a fejleszteni kívánt mozi, és legalább 25%-os önrészt vállaljon a pályázó. Vállalniuk kell a nyerteseknek, hogy a mozitermet art moziteremként működtetik a fejlesztést követően legalább két éven keresztül.

A pályázatok elektronikus rögzítésének határideje 2015. december 3.

(forrás: kormany.hu, EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)