Érdemben javult a mezőgazdaság pénzügyi, jövedelmi helyzete a mezőgazdaság kedvező teljesítményének, valamint a hatékony agrár- és vidékfejlesztési támogatásnak köszönhetően.

Ezt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára jelentette ki.

Döntő fontosságúnak nevezte az agráriumban a Magyar Nemzeti Bank által elindított nagy sikerű Növekedési Hitelprogramot, melynek forrásaiból kimagasló mértékben részesedtek a mezőgazdasági vállalkozások.

Beszámolt arról, hogy a „Földet a gazdáknak!” program keretében a Magyar Fejlesztési Bank a Növekedési Hitelprogramot (MFB) 150 milliárd forintos keretösszeggel indította el. Így elérhetővé válik az állami földek megvásárlásaa földvásárlást saját forrásból finanszírozni nem képes földművesek számára is.

Elmondta, hogy az MFB refinanszírozásában működő, 2015 februárjában megújult kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelprogramok is fontos szerepet töltenek be az az agrárvállalkozások működésének finanszírozásában.

Kitért arra, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a kisebb üzemméretű egyéni gazdaságok forgóeszköz-finanszírozásában jelentős szereppel bír. Ennek keretében az egyéni gazdaságok mintegy 13,7 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződést a 2011-es indulása óta 2015. szeptember 30-ig, amely az összes megkötött hitelszerződés mintegy 71 százalékát teszi ki. Még kedvezőbbé vált az akár 3 éves futamidővel is igénybe vehető Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel feltételrendszere 2015. augusztus végétől. A duplájára emelkedett a felvehető hitelösszeg maximuma, illetve 15 millió forint hitelt igényelhetnek a korábbi 10 millió forinttal szemben a lezárt üzleti évvel nem rendelkező fiatal mezőgazdasági termelők is.

Kiemelte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kezesi díjtámogatással segíti a vállalkozásokat 2013. második félévétől az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalásának igénybevételénél, ezzel megkönnyítve a hitelhez jutás lehetőségét. A kifizetett kezesi díjtámogatások összege 562 millió forint volt indulása óta 2015 augusztusáig, amely több mint 177,8 milliárd forint összegű hitel felvételét tette lehetővé.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)