208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben jövőre.

Erről Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélt.

Ismertette az ingyenes gyermekétkeztetés 2016-tól érvényes változásait. Elmondta, hogy eddig pályázati úton tudtak részt venni az önkormányzatok az ingyenes étkeztetésben, amelyben 142 ezer gyermek részesülhetett idén nyáron.

Hangsúlyozta, hogy a tervek szerint a jövő évtől erről már kötelező lesz erről gondoskodniuk nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben az önkormányzatoknak. Ennek költségeit teljes egészében állja az állam, ezért a költségvetésből az idei 3 milliárd forint után jövőre 4,5 milliárdot fordít erre.

Közölte, hogy a szünidei étkezést a szülőnek kell kérelmeznie, majd a rászorultságot a jegyző állapítja meg. Kiemelte, a szünidei ingyenes étkezésben nemcsak azok a rászoruló gyerekek részesülhetnek, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be. Hozzátette, nemcsak úgy lehet majd megoldani az étkeztetést, hogy bemennek a menzára a gyerekek, hanem ki is lehet szállítani az ételt a családokhoz.

Úgy fogalmazott, jól felfogott érdeke a társadalomnak az ilyen segítségnyújtás, mint az ingyenes gyermekétkeztetés, egyfajta befektetés a jövőbe. Hozzáfűzte, emellett a gyerekeknek joguk is van ahhoz, hogy mindent megkapjanak, ami a testi-lelki és szellemi fejlődésükhöz szükséges.

Elmondta, hogy ezt szem előtt tartva terjesztette ki a kormány idén szeptemberben az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezést 92 ezerről 318 ezer gyerekre. Így a 356 ezer bölcsődés és óvodás 90 százaléka kap ingyen enni. Nincs még egy ilyen ország Európában.

Jelezte azt is, hogy ezzel együtt az étkeztetésre fordított összeg is nőtt. Míg gyermekétkeztetésre 28-29 milliárd jutott öt évvel ezelőtt, addig már több mint 71 milliárdot szán erre a kormány jövőre.

(forrás: kormany.hu, MTI)