Idén is 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak.

Erről Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Felidézte, hogy a kormány az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról 2011-ben döntött, és az állam több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át 2014-ig. Határoztak arról is ezzel egyidejűleg, hogy létrehoznak egy 50 milliárd forintos fejlesztési keretet az 1176, hitelfelvétel nélkül gazdálkodó önkormányzatnak, amelyet 2014 óta évről évre meghirdetnek.

Hozzátette, hogy a lakosságszámtól függ, hogy mekkora támogatást kap egy-egy önkormányzat. Egyszerű a pályázat, nem igényel pályázati szakértőket. Példaként említette, hogy a támogatás fordítható önkormányzati utak, járdák, épületek felújítására, de akár vízelvezetésre, csatornahálózat építésére, településfejlesztésre is.

Kitért arra, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján több önkormányzat a pénzt megvásárolandó ingatlanra szerette volna felhasználni, erre eddig nem volt lehetőség, de a tervek szerint ezt a lehetővé teszik az év folyamán a költségvetési törvény módosulásakor.

Azt mondta, hogy az önkormányzatok pályázati igényüket augusztus 31-éig adhatják le, a források elosztásáról pedig egy tárcaközi bizottság javaslatára a belügyminiszter dönt november 15-éig.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha építési, illetve létesítési engedélyhez kötött az adott beruházás, akkor ezzel rendelkezniük kell az önkormányzatoknak, a tárca csak akkor tud velük szerződést kötni és a forrásokat csak így tudják felhasználni.

Beszélt egy másik pályázati forrásról is. Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására 5 milliárd forintos keretet szánnak idén. Ez a pályázat három részből áll, és új elem, hogy az önkormányzatok együttesen valamennyire nem pályázhatnak. Az útfejlesztés mellett a kötelező feladatot ellátó intézményfejlesztés vagy a sportfejlesztés közül csak az egyik fejlesztésre igényelhető támogatás.

Legfeljebb 30 millió forintot nyerhetnek el az önkormányzatok a kötelező önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ingatlanok, létesítmények fejlesztésére – például bölcsődei, óvodai, egészségügyi alapellátást nyújtó létesítmények infrastruktúrájának bővítésére.

A pályázat második részeként óvodai, iskolai sportterületek, sportlétesítmények, utánpótlás-sportlétesítmények felújítására, fejlesztésére lehet pályázni, erre a célra az önkormányzatok legfeljebb 20 millió forintot kaphatnak.

A keret harmadik elemeként településmérettől függően belterületi utak, járdák, hidak fejlesztésére lehet pályázni. Ebben az esetben a tízezer alatti lélekszámú települések 15 millió, az ennél több lakosúak 30 millió, a megyei jogú városok 50 millió, a főváros pedig 100 millió forintot kaphat.

A vissza nem térítendő támogatásra az önkormányzatok június 2-áig pályázhatnak, ezekről az első körben augusztus 5-éig döntenek, majd a második körben október 26-áig a fennálló keretről újabb döntés születhet.

Felhívta a figyelmet arra, szükséges ennél a pályázatnál is, hogy rendelkezzenek az önkormányzatok a szükséges engedélyekkel a forrás felhasználásához.

(forrás: kormany.hu, MTI, Belügyminisztérium)