Az egyes gyümölcs- és zöldségfélék tekintetében az elismert termelői szervezetek és az elismert termelői szervezetekben nem tag termelők a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által engedélyezett és az engedélyben foglaltaknak megfelelően megvalósított piacról történő árukivonási, be nem takarítási és zöldszüreti intézkedéseikre vonatkozóan ideiglenes rendkívüli támogatást vehetnek igénybe

Az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó további ideiglenes rendkívüli támogatási intézkedések megállapításáról szóló, 2014. szeptember 29-i, 1031/2014/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet, az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó további ideiglenes rendkívüli támogatási intézkedések megállapításáról szóló 1031/2014/EU felhatalmazáson alapuló rendelet módosításáról szóló 2015. augusztus 7-i, 1369/2015/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet, valamint a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről szóló 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet alapján az egyes gyümölcs- és zöldségfélék tekintetében az elismert termelői szervezetek és az elismert termelői szervezetekben nem tag termelők a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által engedélyezett és az engedélyben foglaltaknak megfelelően megvalósított piacról történő árukivonási, be nem takarítási és zöldszüreti intézkedéseikre vonatkozóan ideiglenes rendkívüli támogatást vehetnek igénybe.

A támogatásra jogosultak köre:

• a földművelésügyi miniszter által elismert zöldség-gyümölcs termelői szervezet,
• elismert termelői szervezetben nem tag termelő.
 

Az intézkedések (műveletek) megvalósításának időszaka 2015. augusztus 8 – 2016. június 30.

Az ideiglenes rendkívüli támogatás az MVH által a Rendelet 21/A. § (11) bekezdése alapján engedélyezett és az engedélyben foglaltaknak megfelelően megvalósított piacról történő árukivonási, be nem takarítási és zöldszüreti intézkedésekre (műveletekre) vehető igénybe.

Magyarország számára előirányzott maximális termékmennyiségek:

• szilva, csemegeszőlő és kivi termékek esetében összesen 300 tonna,
• továbbá az ideiglenes rendelet 1. cikk (2) bekezdésében meghatározott valamennyi termék vonatkozásában felhasználható mennyiség legfeljebb 3000 tonna.
 

Az MVH által engedélyezett és a kérelmező által végrehajtott intézkedésekre (műveletekre) vonatkozó ideiglenes rendkívüli támogatás iránti kifizetési kérelmet 2016. június 30-ig postai úton kell benyújtani. Kérelmezőnként egyetlen kifizetési kérelem nyújtható be.

(forrás: mvh.gov.hu)