A Nemzeti Tehetség Program az idén 2,8 milliárd forinttal támogatja a tehetséges fiatalokat, a 42 felhívásra május 2-ig várják a pályázatokat.

Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a programról tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok adják a támogatások forrását. Tavaly 330 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, így 1,4 milliárd forint gyűlt össze a felajánlásokból, amit a kormány ugyanekkora összeggel egészített ki. A kormányzat ebből a 2,8 milliárd forintos keretből támogatja idén a tehetséges fiatalokat.

Kiemelte, hogy az idei újdonság, hogy most várják határon túli szervezetek pályázatait is. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy lehetőség van ebben az évben is a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjpályázatra is nevezni azoknak a kiemelkedően tehetséges fiataloknak, akiknek kiemelkedő képességeik továbbfejlesztésében van szükségük többlettámogatásra, eszközökre vagy akár utazási költségtérítésre.

Szintén idei újdonság, hogy a Tehetségek Magyarországa fejlesztési program is elindult, amelynek keretében összesen 6,5 milliárd forint értékben kezdi meg tehetségtámogató munkáját a magyar tehetségeket segítő szervezetek szövetsége és az Új Nemzedék Központ, és segíti a tehetséges magyar fiatalokat a következő öt évben.

Felidézte, hogy 7500 projektet támogatott a kormányzat 2009 és 2015 között összesen 9,5 milliárd forint értékben, amely évente 300-350 ezer fiatalnak nyújtott segítséget képességeik kibontakoztatására.

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Fonóban a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően olyan sorozatokat tudnak megvalósítani, mint a szerdánként zajló, 20 éves múlttal rendelkező táncház sorozat, a kéthetente zajló roma táncház, vagy a Te+Te program, amelyben fiatal zenészek mestereikkel együtt lépnek színpadra.
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója arról beszélt:, hogy a program segítségével a Hagyományok Háza a tehetséges gyerekek ismertségének növelését támogatja, valamint olyan esélyegyenlőség programokat szervez, amelyek keretében már eltűnőben lévő hagyományok, mesterségek „visszatanítását” segítik elő.

(forrás: kormany.hu, MTI)