A Rákóczi Szövetség kárpátaljai utazási pályázatot hirdet nyugdíjas egyesületek, klubok és helyi egyházi közösségek csoportjai számára.

A programra május 27-ig lehet jelentkezni.

Grezsa István kormánybiztos szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szövetség két évtizede megbízható partnere a külhoni magyar közösségeknek és szorosan együttműködnek a nemzetpolitikai államtitkársággal. Utalt a közelmúltban meghirdetett kárpátaljai gazdaságfejlesztési programra és kitért arra, hogy ennek egyik prioritása a turizmus fejlesztése. A szövetség ifjúsági utaztatási programjához kapcsolódva most a nyugdíjasok látogatásához is szeretnének segítséget nyújtani.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára rámutatott, hogy az utóbbi időszakban fokozottan Kárpátalja felé fordult a szövetség figyelme. Az ottani partnereikkel egyeztetve bebizonyosodott, hogy szükség van a magyar iskolaválasztást célzó beiratkozási programra is. Kitért arra, hogy első alkalommal kirándulást szerveznek középiskolásoknak Kárpátaljára a május 6-i hétvégére.

Közölte, hogy a fiataloknak szóló programok mellett szeretnének a nyugdíjasok számára is lehetőséget teremteni Kárpátalja felkeresésére. Látszik, hogy az utóbbi időben Kárpátalján visszaesett a turizmus, reményeik szerint ez a program ezen is segít majd.

Pálinkás Barnabás a Rákóczi Szövetség képviseletében kiemelte, hogy azt szeretnék, ha minél több csoport és minél könnyebb feltételek mellett pályázhasson. A program célja a kárpátaljai- és egyéb országrészekben működő helyi szervezetek kapcsolatainak erősítése, Kárpátalja magyar történelmi és kulturális emlékhelyeinek felkeresése és a kárpátaljai magyar turisztika élénkítése.

Pályázatot nyugdíjas egyesületek, klubok, helyi egyházi közösségek (például plébániai közösségek, gyülekezetek) csoportjai nyújthatnak be. Kérelmet minimum 20 tagú csoporttal lehet beadni, azokat május 30-án bírálják el. A kirándulásnak 2016. június 1. és december 31. között kell megvalósulnia. A Rákóczi Szövetség a program keretében az utazási költséget – a megtett út és az utazók számának függvényében – legfeljebb 200 ezer forintig átvállalja, és a további költségekre (szállás és étkezés) további, legfeljebb 200 ezer forint támogatást nyújt.

A támogatás feltétele, hogy az utazó csoport a program megvalósulását követően (legkésőbb a hazaérkezés után 30 nappal) részletes úti beszámolót és 25 az utazást megörökítő fotót küldjön a Rákóczi Szövetség részére. További információ a www.rakocziszovetseg.org címen található.

(forrás: kormany.hu, MTI)