A következő hetekben számos új pályázat kiírása várható a 2016-ra mintegy 800 milliárd forintos éves fejlesztési kerettel meghirdetett Vidékfejlesztési Programban.

A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program teljes, 1300 milliárd forintos büdzséjéből több mint 800 milliárdra ír ki pályázatokat 2016-ban, várhatóan 59 felhívás keretében. A gazdálkodók a kisméretű terménytárolók építésére, valamint mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére több mint 30 milliárd, a kertészeti ágazat technológiai fejlesztésére és gépbeszerzésre több mint 75 milliárd, az állattartó telepek korszerűsítésére pedig 70 milliárd forintra pályázhatnak az idén tavasszal és nyáron induló kiírásokon. A kormányzat tájékoztatása szerint a mezőgazdasági vállalkozások új, tárolásra, állattartásra és egyéb célokra hasznosítható mezőgazdasági épületeket építhetnek, illetve új eszközöket is beszerezhetnek az elnyert támogatásokból.

Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani az indulóknak, hogy a kiírásokra csak akkor jelentkezhetnek eséllyel, amennyiben már kész, komplett beruházási terveket tudnak csatolni a pályázati anyagukhoz. Ugyanis az építési projektek esetében kizárólag a hatályos Építési Normagyűjtemény (ÉNGY) alkalmazásával lehetséges a támogatási és kifizetési kérelmek benyújtása.  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által közzétett ÉNGY szerint nem elég listaárakat feltüntetni a költségtervezésnél a kérelmek benyújtásakor, tételes és részletes árakat kell megadni.

Sulyok András, a Lindab Kft. magyarországi vezetője közölte: „Mindez jelentős többletmunkát jelent a pályázatok előkészítése során a vállalkozásoknak, ugyanakkor megéri a többletráfordítás, mert a komplett tervezés hatékonyabb forrásfelhasználást eredményez a nyerteseknél”.

Kifejtette, hogy azáltal, hogy a kérelmekhez pontos árakat kell csatolni, annak az esélye is csökken, hogy 20 százaléknál nagyobb mértékben meghaladja a valós kiadásokat a projektek tervezett költsége, ami külön szankciókat vonna maga után.

Harmadrészt, gördülékenyebbé válik a kivitelezők kiválasztása is, hiszen látható már az induláskor, mely cégek képesek a projekttervezéshez kellően pontos információkat nyújtani termékeikről és szolgáltatásaikról. Mindemellett a megbízható adatoknak köszönhetően a pályázati kérelmek hatékony és szakszerű értékelését, elbírálását támogatja az ÉNGY. Mivel csak az ÉNGY-nek megfelelően adhatóak be a kérelmek, a pályázóknak célszerű már a kivitelezőktől ennek megfelelő, részletes és tételes árajánlatot bekérniük.

A pályázóknak figyelemmel kell lenniük az épület üzemeltetéséből adódó követelményekre is a mezőgazdasági épületek építése, illetve korszerűsítése esetén. Különösen igaz ez az állattartásra, ahol az egyes állatfajok megfelelő tartására vonatkozó előírásoknak meg kell felelniük az épületeknek.  Így például az uniós követelményeknek megfelelően az épület megfelelő szigeteléséről, hűtéséről, vízellátásáról és szellőztetéséről is gondoskodni kell.

Sulyok András hozzátette: „Az eredményes forrásszerzés és felhasználás érdekében a pályázóknak érdemes olyan partnert választani, amely képes már a pályázati előkészítés során teljes körű tervezéssel segíteni megbízóit, emellett technológiai oldalon is képes komplex megoldást kínálni. Ugyanis ezzel nem csak a forrásszerzési esélyek javíthatóak, de mind a beruházási, mind a későbbi üzemeltetési költségek hatékonyabban kordában tarthatóak”.

(forrás: profitline.hu)