A Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum felállításáról döntött a kormány. Ennek feladata, hogy segítse a hátrányos helyzetűek felzárkózását, foglalkoztatását a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának összehangolásával

A Magyar Közlönyben olvasható az erről szóló kormányhatározat.

A kormányhatározat szerint a fórum elnöke az emberi erőforrások minisztere lesz, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára tölti majd be az alelnöki posztot.

Rendelkezett arról is, a kormány hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a kabinettel stratégiai megállapodást kötött vállalatok és a felzárkózás területén szakmai tapasztalattal rendelkező cégek is tagjai lesznek a fórumnak, mely felzárkózást szolgáló tanácsadó, konzultációs testületként működik majd.

A konzultációs testület feladatai közé tartozik majd a társadalmi felzárkózásért felelős miniszter munkájának támogatása a munkanélküliséggel leginkább sújtott társadalmi csoportok esélyteremtésének elősegítésében; ajánlásokat tesz a 2014-2020. évi programozási időszakban kiírás előtt álló felzárkózást segítő programok szakmai tartalmára, intézkedéseire; javaslatokat fogalmaz meg a hátrányos helyzetűek, különösen a romák versenyszférában való foglalkoztatásának ösztönzésére, valamint felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek nehezítik a romák felzárkózását segítő intézkedések megvalósulását.

A határozatban azt is szabályozták, hogy szükség szerint, de legalább évente kétszer ülésezik a testület. 

(forrás: profitline.hu, MTI)