Kiemelt célja Magyarország kormányának, hogy a régióban a legversenyképesebb országgá fejlessze hazánkat.

Lehetővé teszik a kedvező földrajzi adottságok, hogy a vidéki térségek számára is reális gazdaságfejlődési alternatívát jelentsen az agrárium és a mezőgazdasági termelés, ezáltal a kisvárosi térségek, falvak népességmegtartó képessége pedig javuljon

Erről Tóth Katalin, nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Székelykeresztúron megrendezett „A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében” elnevezésű konferencián számolt be.

A konferencián elhangzott beszédében rámutatott, hogy a gazdatársadalom elöregedése súlyos probléma az Európai Unióban és hazánkban.

A fiatal gazdálkodók induló vállalkozásaitól kiemelkedő arányban várható, hogy kezdeményezőivé, illetve aktív részeseivé válnak az agrárgazdasági innovációk meghonosításának korszerű ismereteikre, vállalkozó kedvükre és együttműködés iránti nyitottságukra alapozva. Emiatt kiemelt figyelmet fordít támogatásukra a Vidékfejlesztési Program.

Elmondta, hogy, a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” programot, elindította Magyarország Kormánya, amely 2020-ig több ezer álláshely létrehozását célozza meg. Több mint 200 milliárd forint áll rendelkezésre a program keretében, melyből jelentős arányú az állattenyésztési ágazatok többlettámogatása.

A gazdatársadalom érdekeit képviseli 20110 óta az agrárkormányzat minden intézkedésével, és a sikereinek elérése érdekében dolgozik. Mintegy 12,3 milliárd euró áll rendelkezésre az Európai Uniós források vonatkozásában a következő költségvetési ciklusban, emellett azonban a nemzeti támogatások és a saját hatáskörben meghozott kormányzati intézkedések is rendkívül fontosak. A fenntarthatóság, az innováció, az életképes modellek, a foglalkoztatottság növelése, valamint az élelmiszerbiztonság a jövő mezőgazdaságának hívószavai, melyek rendkívüli kihívás elé állítják az ágazat szereplőit.

Hangsúlyozta, a Földművelésügyi Minisztérium egyik fontos célkitűzése a Kárpát-medencei léptékű agrárfejlesztés és a szülőföldön maradás elősegítése. A teljes agrárium területét átfogó határon túli kapcsolati háló kiépítésén dolgozik a tárca, melynek a megfelelő információáramlás is része, ennek érdekében pedig egy honlapot is indított a minisztérium. A Földművelésügyi Minisztérium azon célját szolgálja a gazdaszervezetek és az agrárszakképzés támogatása, a falugazdász-hálózatok működtetése, a gyakornok-, tanárcsere-, és ösztöndíjprogramok, a szakmai tanulmányutak, valamint az idei OMÉK-on való megjelenés biztosítása, hogy egy egységes gazdasági-társadalmi térként funkcionáljon a Kárpát-medence a jövőben, melynek kialakítása innovatív ötletekkel, s az azokat megvalósító gyakorlati szemléletű hozzáállással érhető el.

(forrás: kormany.hu, FM Sajtóiroda)