Eddig 127 kérelem esetében merült fel a gyanú, hogy hamis végzettséget igazoló okiratok másolati példányait nyújtották be a fiatal gazdák számára kiírt vidékfejlesztési támogatásra a pályázók.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke elmondta az MTI-nek, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) belföldi jogsegély keretében összesen 170 oktatási intézménytől kért okirat-igazolásokat, a gyanús ügyekben pedig rendőrségi feljelentést tesz.

Hozzátette, hogy ügyfélbarát hivatalként kíván működni az MVH, azonban ennek az is része, hogy az uniós és a hazai jogszabályokat betartva, a becsületesen pályázó gazdákat támogatja.

Emlékeztetett, hogy tavasszal a fiatal gazdák induló támogatására is írt ki pályázatot a Miniszterelnökség a 2007-2013 közötti, előző uniós költségvetési ciklus megmaradt vidékfejlesztési forrásainak felhasználása érdekében.

Elmondta, hogy népszerű volt a jogcím, a beérkezett támogatási kérelmek száma jelentősen meghaladta a korábbi évekét. Az MVH a 6943 benyújtott kérelem közül az 3011-et ítélt támogathatónak, mintegy 38 milliárd forintos összegben. Egy-egy igénylő legfeljebb 40 ezer eurót, mintegy 12 millió forintot kaphat, ehhez pedig többek között a megfelelő szakképzettséget is igazolnia kellett.

Tájékoztatása szerint a munkatársai több problémás esetre bukkantak, eddig 36 szakképző intézmény által kibocsátott több, végzettséget igazoló dokumentum ügyfél által benyújtott másolata esetében merült fel a gyanú, a dokumentum eredetiségét illetően. A nyomozó hatóság feladata az esetleges bűncselekmények, visszaélések felderítése. A hivatal 170 intézménytől kérte belföldi jogsegély keretében, hogy az idei fiatal gazda pályázatra beadott, végzettséget igazoló okiratokon szereplő bizonyítványszámok és nevek eredetiségét igazolják. Eddig 127 esetben merült fel, hogy a pályázók hamis okiratokról készült másolatokat nyújtottak be és ezzel kívánták bizonyítani, hogy megfelelnek a támogatás feltételeit meghatározó rendeletben rögzített feltételeknek.

Kiemelte, hogy mindegyik esetben bűncselekmény gyanújával feljelentést tesz az illetékes nyomozó hatóságnál az MVH. Tudomásuk szerint az MVH megkeresésének hatására az MVH által követett eljárással egyezően több érintett szakképző-, illetve felsőfokú oktatási intézmény is feljelentést tett már. Folyamatban van a rendőrségi nyomozás.

Közlése szerint sajnos más visszaélési kísérletre is bukkantak, úgynevezett „mesterséges körülmények” megteremtésével nyújtottak be mintegy 400 kérelmet, például úgy, hogy többen is bejelentkeztek egy címre. Találtak olyan ingatlant, amit 16 személy is állandó lakcímeként vagy tartózkodási helyeként jelentett be.

Kitért arra, hogy jelentős támogatásokhoz juthatnak a fiatal termelők a 2014-2020-as időszakban is nemcsak a vidékfejlesztési programból, hanem célzott forrásokra pályázhatnak az úgynevezett első pillérbe tartozó közvetlen kifizetéseknél is. Az MVH más jogcímeknél is fokozottan ellenőrzi a kérelmeket formai és tartalmi szempontból, hogy az esetleges visszaélések elkerülhetőek legyenek. Az ellenőrzések hozzájárulhatnak a támogatási összegek „növeléséhez” is, hiszen több marad a jogosult gazdáknak a jogosulatlan igénylők kiszűrésével.

(forrás: mvh.gov.hu, MTI)