A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente fontos kormányzati célnak nevezte Baranya, s azon belül Pécs gazdaságának fejlesztését, Pécsett pénteken.

Az autóalkatrészeket gyártó német tulajdonú Honsa Kft.-nél tett látogatásakor tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy jók az infrastrukturális adottságai Baranyának, a korábbinál több működőtőkét vonzhat Győr-Moson-Sopron, vagy Fejér megyéhez hasonlóan sikeres termelési központtá szeretnék tenni a térséget.

Szólt arról, hogy 25 százalékkal nőtt az elmúlt két évben a Baranya megyei beruházások termelékenysége, a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével ezer új munkahelyet hoztak létre az elmúlt időszakban 6 milliárd forintból.

Elmondta, hogy a befektetési ügynökség és külföldi partnerek között zajló tárgyalások további 2 ezer munkahely létrehozását vetítik előre 40 milliárd forintból, a megbeszélések eredményétől függ, hogy mennyi valósul meg ebből.

Hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy „látványos” legyen Baranya és Pécs azon a térképen, amelyet döntéseik meghozatalakor vizsgálnaka Magyarországon beruházók. Úgy vélte, hogy az a kormánydöntés, amelynek értelmében az M6/M60-as autópálya eléri a horvát határt, tovább javítja a térség esélyeit.

Szavai szerint a 10 évvel ezelőtt a működését mindössze néhány alkalmazottal kezdő Honsa Kft., amely mára 700 embert foglalkoztató nagyvállalattá nőtte ki magát, jó példa arra, hogy a baranyai termelőtevékenységekben milyen potenciál rejlik, s a régió milyen perspektívát kínál. Két évvel ezelőtt négy új csarnok építéséről döntött a cég, amelyből egy elkészült, egy épül, kettő pedig a közeljövőben épül fel.

A magyar gazdaságról szólva emlékeztetett arra, hogy tavaly az Európai Unió élvonalába tartozó mintegy 3,7 százalék volt az ország gazdasági növekedése. Ma több mint 300 ezerrel többen dolgoznak a versenyszférában, mint 2010-ben, és mintegy megfelezték a munkanélküliségi rátát az elmúlt öt évben.

Megjegyezte, hogy minden túlzás nélkül állítható, hogy dübörög a magyar gazdaság, és a tavalyiakat nem érik el noha az idei számok, így is rendkívül kedvezőek lesznek, az unió átlagának a többszöröse lesz magyarországi növekedés.

Páva Zsolt közölte, hogy a baranyai megyeszékhely önkormányzata a helyi gazdaság erősítését, a foglalkoztatás növelését kiemelt feladatnak tekinti. Ezt szem előtt tartva együttműködik a kormányzattal és vállalkozásokkal a beruházások zökkenőmentes, gyors előkészítésében és megvalósításában, valamint igyekszik segíteni a cégek minél hatékonyabb működését.
Példaként említette, hogy járdát és buszmegállót építtetett a város a Honsa Kft. telephelyének közelében, hogy a társaság dolgozóinak közlekedését megkönnyítse.

Reményét fejezte ki, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban is folytatódik a beruházásokkal kapcsolatban egymással szinte folyamatosan egyeztető város és a kormány jó együttműködése, és számos, a Honsa Kft.-hez hasonló cég telepedik meg a baranyai megyeszékhelyen.

(forrás: kormany.hu, MTI)