A Miniszterelnökség ötvenmilliárd forintot különített el az erdősítés támogatására.

Az erdőterületek növelése érdekében hirdetett pályázatot május 20-án a Miniszterelnökség. 2016. július 20. és 2018. július 30. között nyújthatják be kérelmüket az érintettek a mintegy 50 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra.

A most megjelent pályázat célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a szél- és vízerózió elleni védekezés, valamint a faanyag mint környezetbarát nyersanyag és megújulóenergia-forrás iránti növekvő igény kielégítése. Ennek érdekében a jogszerű földhasználók erdőtelepítéshez, -fenntartáshoz, kieső jövedelempótláshoz vagy ipari célú faültetvény telepítéséhez igényelhetnek támogatást.

A pályázat keretében lehetőség nyílik úgynevezett mikorrhizált csemete telepítésére is, amennyiben a terület és a telepítési terv megfelel a felhívásban foglalt szakmai követelményeknek. Erdőtelepítés, illetve ipari célú faültetvény telepítése esetében a legkisebb támogatható terület – a koronavetülettel együtt – fél hektár.

A részletekről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak az érintettek. A pályázatok kizárólag elektronikus úton nyújthatóak be a www.mvh.gov.hu weboldalon 2016. július 20. és 2018. július 30. között. Az első értékelési határnap 2016. augusztus 15.

Ezzel a felhívással együtt ez idáig a Vidékfejlesztési Program keretében összesen 28 darab pályázat jelent meg. A rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretből a Miniszterelnökség eddig közel 800 milliárd forintot hirdetett meg a gazdálkodók számára, amely a teljes keret több mint 60 százaléka.

(forrás: nak.hu, Miniszterelnökség)