Az Európai Unió Környezetvédelmi és Éghajlat-politikai Programjának (LIFE) Éghajlat-politika Alprogramja keretében a köz-, a magán- és a civil szféra szereplői idén összesen 63,6 millió euróra pályázhatnak.

A LIFE program az éghajlatváltozás mérséklését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a kapcsolódó tájékoztatást elősegítő innovatív megoldások kidolgozására törekszik. Többek között az energia-intenzív iparágak védelmét, a fluortartalmú üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, a klíma-alkalmazkodást és a fenntartható vízgazdálkodást támogatja.

A hazai pályázók felkészítésében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Földművelésügyi Minisztériummal és a Magyar Fejlesztési Központtal együttműködve vesz részt. A 2016. júniusi hazai LIFE Információs Napon az érdeklődők hasznos ismereteket szerezhetnek a pályázatról, továbbá szakmai jellegű továbbképzések, pályázatíró és projektmenedzsment tréningek, fordítási segítség is rendelkezésre áll számukra. A LIFE programmal kapcsolatos kérdéseket a címen várja a szakminisztérium.

A pályázati tudnivalók itt tekinthetők meg: http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2016/index.htm.

Az Európai Bizottság közleménye a LIFE Éghajlat-politika Alprogramról itt érhető el:
http://ec.europa.eu/environment/life/news/newsarchive2016/may/index.htm#call2016

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)