A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közvetítő szervezetként vesz részt az Európai Bizottság által támogatott, Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programban, amelynek keretében új – 3 évnél nem régebbi – vagy leendő vállalkozók – cégindítást tervező magánszemélyek – 1-6 hónapos munkavégzést folytathatnak egy külföldi tapasztalt vállalkozásnál.

A programban emellett olyan hazai (3 évnél régebb óta működő) mikro-, kis- és középvállalkozások is részt vehetnek, akik tapasztalt vállalkozóként külföldi új vállalkozót fogadnának költségmentes munkaerőként.

A program címe: Erasmus for Young Entrepreneurs (ULIXES EYES VII – 652960)

Projekt időtartama: 2015. február 1. – 2017. január 31.

A program célja:
Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak egy határokon átnyúló program, amely az új vagy leendő vállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy a résztvevő országokban működő tapasztalt vállalkozóktól tanulhassanak. A tapasztalatcsere a fogadó vállalkozónál való 1-6 hónapos tartózkodással valósul meg, amelynek során az új vállalkozó aktív munkavégzést folytat, és szert tesz a vállalkozás indításához, működtetéséhez szükséges ismeretekre.

A fogadó vállalkozónak lehetősége nyílik külföldi partnerekkel való együttműködésre, új piacok megismerésére, továbbá ingyen munkaerőhöz jut az új vállalkozó személyében. Új/leendő vállalkozóként a program végeztével nincs cégalapítási/-fenntartási kötelezettség.

Projekt konzorcium:
Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programot különböző projekt konzorciumok tagjai valósítják meg. A konzorciumi tagok közvetítő szervezetként koordinálják az Erasmus programban résztvevő országok bármelyikébe kiutazó kezdő/leendő vállalkozók pályázatát, kint tartózkodását, valamint a fogadó vállalkozások együttműködését.
A program előnyei:
Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak program a törekvő európai vállalkozókat segíti hozzá egy európai kisvállalkozás elindításához és/vagy sikeres működtetéséhez szükséges képességekhez. Az új vállalkozók tudást és szakmai ötleteket gyűjtenek és cserélnek egy tapasztalt vállalkozónál, akinél tartózkodnak, és akivel együttműködnek az 1-6 hónapos időtartam során. A tartózkodást részben az Európai Bizottság finanszírozza.
Ki pályázhat?

A programban leendő vagy fiatal (3 évnél nem régebben tevékenykedő) vállalkozók, vagy tapasztalt (3 évnél régebben alakult), fogadó vállalkozások vehetnek részt:
A fiatal vállalkozó előnyre tesz szert az Erasmus programban résztvevő 37 ország valamelyikében működő vállalkozásnál folytatott szakmai kiküldetés során. Ez megkönnyíti az új vállalkozás sikeres beindítását, megerősítését. További előny az új piacokhoz való hozzáférés, a nemzetközi együttműködés és a külföldi üzleti partnerekkel való lehetséges üzleti partnerség kiépítése.

A fogadó vállalkozó előnyre tehet szert a fiatal, motivált vállalkozótól származó ötletekkel. A legtöbb fogadó vállalkozó olyan jó tapasztalatokkal gazdagodik, hogy ezt követően több új vállalkozó fogadása mellett dönt. A fogadó vállalkozás együttműködésének további előnye, hogy a fiatal vállalkozóval való együttműködése költségmentes, hiszen a kiutazó fiatal vállalkozás költségeit a közvetítő szervezet finanszírozza, ezáltal a fogadó vállalkozó ingyen munkaerőhöz juthat.
Az együttműködéssel mindkét fél nyer, hiszen új európai piacokat vagy üzleti partnereket ismerhetnek meg, valamint eltérő üzletviteli módszereket sajátíthatnak el.

A részvételről:

A vállalkozói csereprogramban indulni kívánó fiatal és tapasztalt vállalkozóknak az online űrlapon kell pályázniuk, valamint ki kell választaniuk a tetszőleges helyi kapcsolattartó pontot (Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara / Chamber of Commerce and Industry Veszprém). A helyi kapcsolattartó pontnak a vállalkozó lakóhelye szerinti országban kell működnie, mivel útmutatóként és kapcsolattartási pontként szolgál a folyamat során.

Az elfogadást követően egy online katalógusban megtalálható az összes résztvevő vállalkozás, ezáltal a pályázó és a helyi kapcsolattartó pont megfelelő partnereket kereshet.

Az Erasmus – fiatal vállalkozóknak programban való részvétel lépései:

  • Készítse össze jelentkezési dokumentumait: önéletrajz, motivációs levél, új vállalkozóknak üzleti terv;
  • Regisztráljon az online űrlapon keresztül, küldje el önéletrajzát és üzleti tervét (új vállalkozó esetén);
  • Alakítson ki kapcsolatot egy külföldi új vagy fogadó vállalkozóval (két lehetőség):
a) Javasolhat helyi kapcsolattartó pontjának olyan új vagy fogadó vállalkozót, akivel már kapcsolatban áll, illetve
b) új vagy fogadó vállalkozást kereshet az online katalógusban a helyi kapcsolattartó pont segítségével.
  • Egyezzen meg az új vagy a fogadó vállalkozóval, a munkával vagy a tanprojekttel (azaz a csere dátumaival, céljaival és tevékenységi tervével) kapcsolatban, és juttassa el az adatokat a helyi kapcsolattartó ponthoz;
  • A minőség iránti elkötelezettség dokumentum aláírása: A Minőség iránti elkötelezettség dokumentumot (link) minden résztvevő félnek (digitálisan) alá kell írnia. Új vállalkozóként finanszírozási szerződést is kell kötnie a helyi kapcsolattartó ponttal;
  • A külföldi tartózkodás megkezdése: A csere időtartama 1-től 6 hónapig terjedhet, amely hetes egységekre bontható (és összességében nem haladhatja meg a 12 hónapot);
  • Az új vállalkozó anyagi támogatása több részletben, a helyi kapcsolattartó ponttal megkötött megállapodás szerint kerül kifizetésre.

(forrás: http://www.veszpremikamara.hu/)