Az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország Halgazdálkodási Operatív Programját 2015. december 7-én.

Ennek köszönhetően az előző időszakhoz képest 12 százalékkal magasabb összeg, mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésére az ország halgazdálkodásának fejlesztésére, amelyet 2023-ig kell felhasználnia.

Magyarországon a halgazdálkodás fejlesztésének és támogatásának kiemelt célja a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, valamint a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességének növelése. A biodiverzitás megőrzése vagy növelése mellett az akvakultúra fenntarthatóságát alternatív energiaforrások használatával, illetve a környezetterhelés csökkentésével kívánja biztosítani a kormány.

További fontos cél az új fajok termelésbe vonásának segítése, az intenzív, innovatív technológiákat alkalmazó haltermelés fejlesztése és a halfeldolgozás támogatása. A jövőben is indulnak kampányok a halfogyasztás ösztönzésre, fokozottan ügyelve arra, hogy a közétkeztetésben minél több halétel szerepeljen.
2016 tavaszán várhatóak az első pályázati kiírások. A Miniszterelnökség tizenegy pályázat meghirdetését tervezi a program keretében, amelyeket a teljes forráskeret megnyitásával 2016-ban jelentet meg.

(forrás: kormany.hu, Miniszterelnökség)