Az idén záruló pénzügyi elszámolási ciklust érintően több mint 600 milliárd forint uniós támogatásról van még egyeztetés az Európai Bizottsággal (EB).

Erről Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár beszélt az M1 aktuális csatornán kedden reggel.

Hozzátette, hogy  jelentős, a GDP arányában a 2 százalékot is meghaladó összegről van szó, melyet a magyar államnak kell előfinanszírozni.

Kifejtette, hogy mivel a 2007-2013-as uniós pénzügyi időszaknak 2015 a záró éve, a kedvezményezett vállalatok, önkormányzatok felé minden olyan támogatást ki kell fizetni, amelyet az európai unió társfinanszíroz az év végéig.

Hozzátette, hogy  nem befolyásolják az Európai Bizottsággal fennálló, több programot érintő egyeztetések a magyar állam kedvezményezettek felé fennálló kifizetési kötelezettségét, ugyanakkor az EU sok esetben nem utalja át a kiadásokhoz kapcsolódó uniós támogatást. Emiatt van egy jelentős államháztartási finanszírozási szükséglet, amely ideiglenesen emeli az államadósságot, mivel kiadásokat hazai forrásokból, plusz állampapír kibocsátásból kell a finanszírozni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycélt nem befolyásolja, mert az uniós szabályok szerint az állam a bevételként könyvelheti el jogosan várt, de még nem beérkezett támogatásokat is.

Elmondta:, hogy döntő részben át fognak húzódni 2016-ra az egyeztetések, de azzal kalkulálnak, hogy előbb-utóbb lezárulnak a viták, és az EB át fogja utalni a visszatartott támogatásokat
legkésőbb jövőre.

(forrás: kormany.hu, MTI)