Közzétették a késedelemben levő, 2007-2013-as programozási időszak uniós forrásból megvalósuló, közfinanszírozású projektjeinek frissített projektlistáját.

Magyarország kormányának szilárd elhatározása a 2015-ös évet úgy zárni, hogy minden centet hazahozzon a 2007-2013-ra megítélt uniós forrásokból.

8200 milliárd forint lehívására kapott Magyarország lehetőséget 2007-ben. Ennek eléréséhez a mintegy 1000 milliárd Forint értékben engedélyezett túlvállalást a korábbi években a kabinet, vagyis a 8200 milliárd Forint uniós kerethez képest közel 9200 milliárd Forint pénzügyi kötelezettséget vállalt, már ekkor számolva azzal, hogy lesznek olyan fejlesztések, amelyeket nem lehet befejezni.

A 2007-2013-as fejlesztési ciklus pénzügyi zárásáig már csak pár hónap van hátra, nem csak a támogatott fejlesztéseket kell befejezni ez év decemberéig, hanem le kell zárni a pénzügyi elszámolást is minden futó fejlesztés esetében. Ki kell fizetniük szállítóikat a pályázatokon nyertes vállalkozásoknak, állami intézményeknek.

Lehetővé teszi a futó fejlesztések soron kívüli felülvizsgálata, hogy egyes, korábban támogatott fejlesztésektől elvonja a forrást a kormány és az ország költségvetési kockázatát minimalizálja a zárásra.

A Miniszterelnökség a lehető legtranszparensebben kezeli ezt a fejlesztéspolitikai kérdést is, ezért nyilvánosságra hozták azokat az állami fejlesztéseket, amelyek esetében a megvalósítás lehetőségét kockázatosnak ítélik. Az érintett állami szereplőkkel közösen pár hónapon belül döntést hoznak arról, hogy a támogatott projektek közül mely fejlesztést törlik, és ezzel az ország költségvetési kockázatát miként csökkentik.

Ezzel a lépéssel párhuzamosan levélben értesítik a gazdasági élet szereplőit arról, ha kockázatosnak ítélik fejlesztéseik megvalósítását. Azonban a pályázók besorolásától függetlenül a tiltás mindenkire vonatkozik, amennyiben késedelmes projektje van folyamatban, ennek lezárásáig a Széchenyi2020 pályázati rendszerben nem kaphat az államtól új támogatást.
Amennyiben esetlegesen forrást veszít egy állami intézmény, a kormány döntése értelmében ennyivel csökkentik az adott szervezet 2016. évi központi költségvetési támogatását, amely szankció az állami szerv által ellátott közfeladatokat nem érintheti. 

A késedelmes projektek listája itt érhető el: http://palyazat.gov.hu/kesedelmes_projektek_lista

(forrás: palyazat.gov.hu)