Hétfőn a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság együttműködési megállapodást írt alá a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról.

Kilencen látták el kézjegyükkel a dokumentumot,  amely rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről, a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Szabó Bence MOB-főtitkár, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője, Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál a NOB tagja, valamint Kovács Ágnes, Kárpáti György, és Kovács István ökölvívó olimpiai bajnok írta alá a megállapodást.

A pályázatnál az Agenda 2020 elnevezésű reformcsomagot is figyelembe veszik, amelyet egy éve fogadott el a NOB, támogatva az olcsóbb és megtérülő játékokat, az ideiglenes és elbontható helyszíneket, a több városban történő, akár országhatárokon túlnyúló rendezést. A cél az, hogy ne legyen olyan pontja az országnak, ahonnan 90 perc alatt nem lehet valamelyik ötkarikás eseményt megközelíteni.

A Budapest 2024 sportolói bizottság aktívan részt vesz majd  a pályázat kidolgozásában, akik érvényesítik a sportolók szempontjait. A testület elnöke Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, tiszteletbeli elnöke Kárpáti György háromszoros ötkarikás győztes vízilabdázó, a Nemzet Sportolója lesz.

A MOB és a fővárosi önkormányzat létrehozza a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t, amelynek sportigazgatója Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó, a városépítészeti, műszaki ügyek igazgatója pedig Finta Sándor fővárosi főépítész lesz. A társaság feladata lesz többek között az operatív feladatok ellátása, a pályázati anyagok elkészítése, illetve elkészíttetése, valamint a kommunikációs tevékenység szervezése.

(forrás: kormany.hu,MTI, EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)