A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból még az idén közel 600 milliárd forintnyi támogatási keretet nyitnak meg az önkormányzatok számára.

Erről Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára beszélt a Magyar Államkincstár (MÁK) uniós támogatásokról szóló információs napján szerdán Miskolcon.

A MÁK országszerte szervez TOP információs napokat a megyei igazgatóságainak közreműködésével, annak érdekében, hogy minél szélesebb körben ismertesse a közeljövőben megjelenő pályázati felhívásokat. A miskolci fórumról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat tájékoztatta az MTI-t.

A tájékoztató szerint 93 milliárd forint jut majd Borsod-Abaúj-Zemplén megyére a TOP keretösszegéből és 35 milliárd forint Miskolc városának.

A miskolci eseményen Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy az önkormányzatoknak és az egyházi fejlesztések megvalósítására szánt 93 milliárd forint forrás 60 százalékát gazdasági-, 40 százalékát pedig infrastruktúra fejlesztésre fordítják a 2014-2020-as időszakban.

Kifejtette, hogy várhatóan a 2016 második negyedévében megkötik a támogatási szerződéseket a decemberben meghirdetésre kerülő pályázatok esetében.

Oláh Gábor helyettes államtitkár kiemelte, hogy jó hír az önkormányzatok számára, hogy nem kell önrészt fizetni a nem jövedelemtermelő projektek esetében, a támogatás 100 százalékos lesz, illetve segítséget kérhetnek a megyei önkormányzattól a pályázatok elkészítéséhez.

A MÁK korábban azt közölte, hogy összesen 1230 milliárd forint áll rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban hogy a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban.

(forrás: kormany.hu, MTI)