Támogatja a kormány a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt, és további forrást biztosít a támogató szolgálatok kapacitásának növelésére ennek egyik eszközeként.

Ez a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság ülésén hangzott le. Többek között a tavasszal a pártok által egyöntetűen elfogadott, 11 évre szóló Országos Fogyatékosságügyi Programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztettek a bizottságban.

Czibere Károly államtitkár elmondta, hogy a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal valamint az érintettek képviselőivel az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága. Ennek céljából hívták össze a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottságot októberben, melynek az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtását elősegítő intézkedésekről való egyeztetés a fő feladata.

Szó volt annak lehetőségéről, hogy a közeljövőben az uniós fejlesztésekben az akadálymentesítés minimumfeltételként jelenjen meg. A Szociális Farm kezdeményezéssel kapcsolatban ágazatközi munkacsoport alakult, amely a sérülékeny csoportok foglalkoztatottságát növelné, a társadalmi integrációhoz járulna hozzá, és a társadalmi szemléletformálásnak is fontos eszköze lehetne. Továbbá tájékoztatást kapott a testület az egészségügyi szolgáltatások valamennyi fogyatékos ember számára történő hozzáférhetőségével kapcsolatos fejlesztési tervekről.

Számíthatnak a kormányra a fogyatékos emberek, hiszen ügyük a társadalom közös ügye. A 2016-os évre vonatkozó költségvetési törvény alapján a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg jövőre 1,2 milliárd forinttal emelkedik. Különösen fontosak a támogató szolgáltatások, mert az intézményi férőhely kiváltási programot segítik. Elismerve a fogyatékos személyeket szolgáló szervezetek tevékenységét, a kormány a támogató szolgáltatást működtető önkormányzati, egyházi és civil fenntartóknak 44,6 millió forint többlettámogatást nyújtott idén októberben.

A kiváltás program tovább folytatódik jövőre is, melynek keretében a nagy vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékos emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése valósul meg. Idén 660 fogyatékos személy költözött át az intézményekből kisebb közösségekbe közel 7 milliárd forintból. Egy jövőre kezdődő uniós program keretében a nagy szociális gondozó intézményeket további 3600 fogyatékos ember hagyhatja el. Cél a lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő, az azt fejlesztő szolgáltatási rendszer irányába történő elmozdulással az intézményi férőhelyek kiváltása.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy december 3-a a Fogyatékos Emberek Világnapja, azonban fontos, hogy ne csak egyszeri ünnep legyen a világnap, hanem a figyelem, a sérült emberekkel való kiemelt törődés a mindennapjaink részévé váljon.

(forrás: kormany.hu, EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)