Energetikai fejlesztésekre 763 milliárd forint áll rendelkezésre a 2014-2020-as költségvetési időszakban. Önkormányzatok és cégek is pályázhatnak az összegre.

Erről Szabó Zsolt, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára számolt be szerdán Budapesten.

Kiemelte, hogy vállalta az ország 2020-ra, hogy a 14,65 százalékra emeli megújuló energiák felhasználásának részarányát, és 10 százalékra az energiahatékonyság szintjét.
Hozzátette, hogy már 2014 végén meghaladta a 11 százalékot a megújuló energiaforrások hasznosítása.   

Közölte, hogy az energiafelhasználás korszerűsítésével a legnagyobb energiamegtakarítás a lakosság körében érhető el, ezért úgy döntött a kormány, hogy az Otthon Melege Programot jövő tavasszal ismét meghirdetik. Jövőre is a szén-dioxid kvóta kereskedelemből származó bevételekből finanszírozzák majd a programot.   

Beszámolt még arról is, hogy célul tűzték ki a középületek energiamegtakarításának javítását, éves szinten 3 százalékkal a 2014-2020 közti időszakban.

Úgy fogalmazott, hogy a jövőben is vissza nem térítendő támogatásra lehet majd pályázni a lakossági célú energiahatékonysági pályázatok keretében, erre főként a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) kínál lehetőségeket. Azonban csak a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatait vehetik igénybe energiahatékonyságot javító fejlesztéseikhez a cégek, amelyek között már lesznek visszatérítendő támogatások is.

(Forrás: ma.hu, MTI)